A-vitamin

A-vitamin er en samlebetegnelse på en rekke kjemiske forbindelser som har samme biologiske effekt. Se også retinol.

A-vitaminer i form av retinol og retinolmetabolitter finnes i animalske produkter, med lever, melkeprodukter, egg og fet fisk som spesielt gode kilder. I tillegg dannes A-vitamin i organismen fra mange typer karotenoider, som forekommer i gulrøtter og andre grønnsaker. Det viktigste karotenoidet med A-vitamin-virkning er beta-karoten. Anbefalt daglig inntak er på 700 RE (retinolekvivalenter) for kvinner og 900 for menn. 1 RE = 1 mikrogram retinol = 6 mikrogram beta-karoten. Et gjennomsnittlig nordisk kosthold gir rikelig med A-vitaminer.

A-vitamin virker stabiliserende på organismens membraner, og spiller en sentral rolle i netthinnens tapper og staver, som er ansvarlige for synsevnen; i tillegg til at det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper. Mangel på A-vitamin fører til redusert vekst, nedsatt syn, og til slutt blindhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg