Retinol er den mest fysiologisk aktive formen av A-vitamin. A-vitamin er en samlebetegnelse på forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol. A-vitamin er nødvendig for synsprosessen og fosterutviklingen, og det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper.

A-vitamin i kosten er hovedsakelig til stede som karotenoider fra frukt og grønnsaker, eller som retinylester fra animalske matvarer. Retinylester i maten blir hydrolysert til retinol i tarmen. Gode kilder til vitamin A fra animalske matvarer er lever, leverpostei, melk, ost, margarin og smør. Fet fisk, fiskelever og tran inneholder også mye A-vitamin.

Det totale inntak av A-vitamin gjennom kosten er rikelig i samtlige nordiske land. Anbefalt daglig inntak er på 800 RE (retinolekvivalenter) for kvinner og 900 for menn. 1 RE = 1 mikrogram retinol = 6 mikrogram beta-karoten. A-vitamin-mangel er et helseproblem i mange utviklingsland.

Et for høyt A-vitamin-inntak kan gi alvorlige bivirkninger i sentralnervesystemet, hud og slimhinner. De alvorligste bivirkningene er fostermisdannelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.