Retinol er den mest fysiologisk aktive formen av A-vitamin. A-vitamin er en samlebetegnelse på forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol. A-vitamin er nødvendig for synsprosessen og fosterutviklingen, og det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper.

Faktaboks

Uttale
retinˈol

Kilder

A-vitamin i kosten er hovedsakelig til stede som retinol eller retinolmetabolitter fra animalske matvarer, og som karotenoider fra vegetabilske matvarer, ikke minst gulrot og mange andre grønnsaker, samt noen typer frukt. Karotenoidene, hvorav beta-karoten er den viktigste, omdannes til retinol i kroppen. Retinolmetabolitter i maten blir hydrolysert til retinol i tarmen. Gode kilder til A-vitamin fra animalske matvarer er lever, leverpostei, melk, ost, egg og smør. Fet fisk, fiskelever og tran inneholder også mye A-vitamin.

Anbefalt inntak

Det totale inntaket av A-vitamin gjennom kosten er rikelig i samtlige nordiske land. Anbefalt daglig inntak er på 700 RE (retinolekvivalenter) for kvinner og 900 for menn. 1 RE = 1 mikrogram retinol = 12 mikrogram beta-karoten. A-vitamin-mangel er et helseproblem i mange utviklingsland.

Et svært mye for høyt A-vitamin-inntak kan gi alvorlige bivirkninger i sentralnervesystemet, hud og slimhinner. De alvorligste bivirkningene er fostermisdannelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg