retinol

Artikkelstart

Retinol er den mest fysiologisk aktive formen av A-vitamin. A-vitamin er en samlebetegnelse på forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol. A-vitamin er nødvendig for synsprosessen og fosterutviklingen, og det regulerer vekst og differensiering av mange celletyper.

Faktaboks

Uttale
retinˈol

Kilder

A-vitamin i kosten er hovedsakelig til stede som retinol eller retinolmetabolitter fra animalske matvarer, og som karotenoider fra grønnsaker og til dels frukt, som omdannes til retinol i kroppen. Retinolmetabolitter i maten blir hydrolysert til retinol i tarmen. Gode kilder til A-vitamin fra animalske matvarer er lever, leverpostei, melk, ost, egg og smør. Fet fisk, fiskelever og tran inneholder også mye A-vitamin.

Anbefalt inntak

Det totale inntaket av A-vitamin gjennom kosten er rikelig i samtlige nordiske land. Anbefalt daglig inntak er på 700 RE (retinolekvivalenter) for kvinner og 900 for menn. 1 RE = 1 mikrogram retinol = 6 mikrogram beta-karoten. A-vitamin-mangel er et helseproblem i mange utviklingsland.

Et for høyt A-vitamin-inntak kan gi alvorlige bivirkninger i sentralnervesystemet, hud og slimhinner. De alvorligste bivirkningene er fostermisdannelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg