Logo

Anonyme Alkoholikere er en verdensomfattende bevegelse av avvente alkoholikere som yter hverandre hjelp og støtte.

Faktaboks

Også kjent som

AA

Det er ingen formell medlemskapsordning, slik vi kjenner fra ulike typer organisasjoner, og deltakerne betaler derfor heller ingen kontingent. Bevegelsen engasjerer seg ikke i aktuelle saker, og ønsker ikke å ta stilling i noe stridsspørsmål.

Filosofi

Grunnidéen er at personer med alkoholproblemer kan oppsøke møter hvor de treffer andre med de samme problemer. Utgangspunktet er at personen innser at han eller hun er maktesløs overfor alkohol, og at vedkommende ikke lenger klarer å mestre sitt liv.

Gjennom direkte og åpenhjertig samtale omkring alkoholproblemene får personen bedre forståelse for og kunnskap om alkoholisme og de ulike strategiene en person bruker for å lure seg selv (og noen ganger også andre). En slik selverkjennelse og ønske om å endre seg sammen med et gruppefellesskap (kameratskap) gir større muligheter for å mestre alkoholproblemene.

Anonyme Alkoholikere er konfesjonsløs, men har et visst religiøst grunnsyn som klart kommer frem i de såkalte «12 trinn» for gjenreisning etter alkoholmisbruk. Ved å følge dette programmet, trinn for trinn, er håpet at personen ved egeninnsats skal legge misbruket bak seg. Selvransakelse og oppriktighet står sentralt, ved at personen skal innrømme maktesløshet og derfor må be «høyere makter» om hjelp. Et av trinnene i rehabiliteringen dreier seg om anger overfor dem man har voldt sorg og ubehag, og en oppriktig vilje til å gjøre godt igjen.

Historie

Ideen om et felles møtested for personer som sliter med alkoholoverforbruk og som ønsker å komme ut av sitt misbruk oppsto i USA i 1935 hos tidligere alkoholavhengige. Den hadde et visst religiøst tilsnitt, ettersom initiativtakerne hentet inspirasjon blant annet fra Oxfordbevegelsen. De bygget også på erfaringer fra den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jungs arbeid med å behandle personer med alkoholoverforbruk.

Anonyme Alkoholikere fikk sin første gruppe i Norge i 1947. Den ble etablert i Oslo, og året etter i Bergen.

Møter

I Norge er det (per 2020) over 180 grupper, som har møter én eller flere ganger i uken. Alle som har et ønske om å slutte å drikke, er velkomne til et hvilket som helst møte. Det er flest lukkede møter, som kun er for folk som selv har, eller lurer på om de har, et alkoholproblem. Mange grupper har også ett eller flere åpne møter i måneden hvor alle er velkomne. AA følger ikke opp eller forsøker å kontrollere sine medlemmer. AA skaffer heller ikke plass på avrusningsklinikker eller ordner med hus, mat, klær, jobb, penger eller noen annen form for velferd eller sosiale tjenester.

AA har egen opplysningstelefon og nettside samt støttetjeneste for personer som synes det er vanskelig å gå til møter alene. AA utgir en rekke brosjyrer og bøker om alkoholisme, og dessuten et tidsskrift («Boks 205») som utkommer seks ganger i året. Anonyme Alkoholikeres virksomhet omfatter også informasjonsmøter blant annet på skoler, arbeidsplasser og i behandlingsinstitusjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg