Anonyme Alkoholikere

Artikkelstart

Anonyme Alkoholikere, AA, er en verdensomfattende bevegelse av avvente alkoholikere som yter hverandre hjelp og støtte. Idéen om et felles møtested for alkolikere som ønsker å komme ut av sitt misbruk oppstod i USA i 1935 hos tidligere alkoholikere. Det er ingen medlemskapsordning og derfor heller ingen kontingent.

Faktaboks

Også kjent som

AA

Filosofi

Grunnidéen er at personer med alkoholproblemer kan oppsøke møter hvor de treffer andre med de samme problemer. Utgangspunktet er at personen innser at han eller hun er maktesløs overfor alkohol, og at vedkommende ikke lenger klarer å mestre sitt liv. Gjennom direkte og åpenhjertig samtale omkring alkoholproblemene får personen bedre forståelse for og kunnskap om alkoholisme og de ulike strategiene en person bruker for å lure seg selv (og noen ganger også andre). En slik selverkjennelse og ønske om å endre seg sammen med et gruppefellesskap (kameratskap) gir større muligheter for å mestre alkoholproblemene.

Anonyme Alkoholikere er konfesjonsløs, men har et visst religiøst grunnsyn som klart kommer frem i de såkalte «12 trinn» for gjenreisning etter alkoholmisbruk.

Møter

I Norge er det (per 2006) over 165 grupper, som har møter én eller flere ganger i uken. Alle som har et ønske om å slutte å drikke, er velkomne til et hvilket som helst møte. Det er flest lukkede møter, som kun er for folk som selv har, eller lurer på om de har, et alkoholproblem. Mange grupper har også ett eller flere åpne møter i måneden hvor alle er velkomne. AA følger ikke opp eller forsøker å kontrollere sine medlemmer. AA skaffer heller ikke plass på avrusningsklinikker eller ordner med hus, mat, klær, jobb, penger eller noen annen form for velferd eller sosiale tjenester.

AA har egen opplysningstelefon og nettside samt støttetjeneste for personer som synes det er vanskelig å gå til møter alene. AA utgir en rekke brosjyrer og bøker om alkoholisme, og dessuten et tidsskrift («Boks 205») som utkommer seks ganger i året.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg