B-symptomer er en samling symptomer som ofte opptrer ved lymfekreft. Symptomene er feber, nattesvette og vekttap. Leger spør ofte om disse symptomene ved mistanke om lymfekreft.

Utbredelsen av lymfekreft hos en pasient angis ofte etter Ann Arbor-klassifikasjonen. Her utgjør romertall I til IV utbredelsen av lymfekreften, mens bokstaven A eller B angir om pasienten har symptomer.

For å klassifiseres som B-stadium må pasienten ha hatt feber over 38°C i løpet av siste måned, nattesvette der sengetøyet blir vått i løpet av siste måned eller over ti prosent vekttap siste seks måneder.

Stadium I er lymfekreft i bare en lymfeknuteregion, stadium II i flere regioner på samme side av mellomgulvet og stadium III i regioner på begge sider av diafragma. Ved stadium IV har lymfekreften spredt seg til vev utenfor lymfeknutene. Ved stadium I vil det sjeldent være symptomer (stadium IA), mens det ved stadium IV ofte vil være det (stadium IVB).

Denne stadieinndelingen har betydning for prognose og valg av behandling. Den ble utviklet i et møte som ble holdt i byen Ann Arbor i Michigan (USA) i 1971.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg