mellomgulvet

Mellomgulvet er den viktigste inspirasjonsmuskelen. Den er en kuppelformet muskelplate med et senete midtparti som ligger rett under hjertet. Dette vises ikke på figuren.
mellomgulvet av . Gjengitt med tillatelse

Mellomgulvet, diafragma, er en kuppelformet muskelplate som skiller brysthulen (thorax) fra bukhulen (abdomen). Kuppelformen opprettholdes av det større abdominaltrykket i forhold til undertrykket i thoraxhulen.

Faktaboks

Også kjent som
diafragma

Anatomi

Muskelfibrene springer radiært ut fra de øverste lendevirvlene, de nederste ribbena og fra spissen av brystbenet, og går over i en avlang seneplate midt på muskelen (centrum tendineum). Senepartiet er sammenvokst med hjerteposen. Den høyre delen av mellomgulvskuppelen ligger over leveren og høyre nyre, mens den venstre dekker magesekken, milten og venstre nyre.

På oversiden danner den underlag for begge lungene, som av den grunn får en konkav basalflate. Gjennom åpninger i muskelen passerer spiserøret, store blodkar, nerver og lymfeårer mellom brysthulen og bukhulen.

Spiserøret går sammen med vagusnerven i åpningen hiatus oesophageus; aorta (hovedpulsåren) og lymfesystemets brystgang (ductus thoracicus) passerer gjennom hiatus aorticus helt bak inntil ryggraden, mens nedre hulvene og mellomgulvsnerven (nervus phrenicus) passerer mellomgulvet gjennom foramen venae cavae.

Både disse åpningene, foruten et par steder på forsiden (Larreys spalte) og på baksiden (Bochdaleks trekant), er svake punkter på muskelen som forholdsvis lett kan gi etter for det høyere abdominaltrykket og forårsake brokk.

Funksjon

Mellomgulvet er den viktigste åndedrettsmuskelen. Når de radiære muskelfibrene trekker seg sammen, strammes og senkes muskelkuppelen slik at volumet i brysthulen blir større og trykket følgelig mindre, og luft suges inn i lungene (innånding). Mellomgulvet er også av stor betydning for tarmfunksjonen, idet det ved sin sammentrekning bidrar til å øke trykket i bukhulen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg