Lymfeåre.

Lymfeåre. Skjematisk fremstilling av lymfesystemet, både lymfeårene og lymfeknutene som lymfen passerer gjennom.

Av /KF-arkiv ※.

Lymfe er vevsvæske som er kommet inn i lymfeårene. Lymfen er en klar fargeløs væske som ligner fortynnet blodplasma og har samme innhold, men med lavere konsentrasjon av stormolekylære proteiner.

Faktaboks

Etymologi
av latin lympha, ‘vann, væske’

Væske, oksygen og næringsstoffer trenger ut i vevene fra blodet i hårrørsårene (kapillærene) rundt i kroppen. Fra den vevsvæsken som dannes, får cellene den nødvendige næring til sin livsvirksomhet, og de avgir også sine forbrenningsprodukter til den. Vevsvæsken går dels tilbake til blodårene for å bli ført bort i samleårene (venene), dels blir den som lymfe ført bort i egne lymfeårer i lymfesystemet.

Lymfen fra tarmtottenes lymfeårer, kylus (chylus), er annerledes enn lymfen fra andre deler av kroppen, idet den inneholder fett. Etter et sterkt fettholdig måltid er kylus særlig rik på næringsstoffer, spesielt lipider (fettstoffer), som er sugd opp fra tarmen. Den er da melkehvit fordi den er full av mikroskopiske fettkuler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg