Encefalitt (hjernebetennelse) med TBE -viruset som i Vest-Europa overføres av flåttarten Ixodes ricinus, i Øst-Europa og østover til Beringstredet av I. persulcatus.

Smitte skjer gjennom spytt fra flått, når flåtten suger blod. TBE smitter ikke fra person til person.

Sykdommen har vanligvis et mildt forløp hos barn, men kan hos voksne og spesielt eldre gi alvorlig sykdom. Inkubasjonstida er vanligvis  1-2 uker. Symptomer er i første omgang feber, hodepine og muskelsmerter. Etter et feberfritt opphold på cirka en uke får om lag en av tre smittede meningitt- og encefalittsymptomer med søvnløshet, forvirring, evt. oppkast og nakkestivhet og utvikling av lammelser. Sykdommen medfører ofte en langvarig rekonvalesensperiode (opp til flere år) med hodepine etter fysiske og psykiske anstrengelser, konsentrasjonsvansker og søvnplager. Dødeligheten hos pasienter med encefalitt er 1-2 %.

Infeksjonen påvises gjennom påvisning av antistoffer mot TBE-virus i serum.  Antistoffer kan også påvises i spinalvæsken, hvor man for øvrig  har funn som ved serøs meningitt. Antistoffundersøkelser utføres bl.a. ved Folkehelseinstituttet og ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. MR av caput viser hos noen pasienter karakteristiske forandringer i basalgangliene.

Vi har ingen behandling mot selve viruset. Det er derfor symptomene som kan behandles med f.eks analgetika.

TBE-virus er påvist hos flått langs kysten helt nord til Bodø. Encefalitt har vært et tallmessig lite problem med ni rapporterte tilfeller årlig de siste årene. Alle har vært i kystområder i Agderfylkene, Telemark og Vestfold, samt ett tilfelle i Buskerud.  I tillegg er det diagnostisert enkelte tilfeller hvor sykdommen er ervervet i andre europeiske land.

Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales bruk av lange beinklær. Bruk av insektsmidler på hud og klær vil redusere antall flått som fester seg.

Vi har vaksine god mot skogflåttencefalitt. Grunnvaksinasjon består av tre doser. Barn og voksne som ferdes  mye i skog  og mark og som som erfaringsmessig blir bitt av flått, bør vurdere vaksinasjon.  Vaksinen er også aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen.                                           Likeledes er det aktuelt å vaksinere personer som skal oppholde seg i skogsområder  i utlandet hvor sykdommen er endemisk. Det kan f.eks gjelde enkelte reisende til Sentral- og Øst-Europa, Baltikum og områder på vestkysten av Sverige. 

Viruset er nært beslektet med RSSE-viruset (etter Russian Spring-Summer Encephalitis) som forekommer i Asia og østlige deler av Europa. Dette viruset overføres av taigaflått (Ixodes persulcatus) og forårsaker en mer alvorlig form for encefalitt.

Lenke: http://flåttsenteret.no/

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.