Skogflåttencefalitt, alvorlig encefalitt (hjernebetennelse) med viruset TBE som i Vest-Europa overføres av flåttarten Ixodes ricinus, i Øst-Europa og østover til Beringstredet av I. persulcatus. TBE smitter ikke fra person til person.

Sykdommen har vanligvis et mildt forløp hos barn, men kan hos voksne og spesielt eldre personer gi alvorlige plager. Inkubasjonstiden er 2–28 dager etter flåttbitt. BE er et flavivirus, i arbovirusgruppen. Det finnes ingen behandling, men sykdommen kan lett forebygges med en vaksine. Skogflåttencefalitt har dukket opp i Norge, med 13 tilfeller i tidsrommet 1998–2006 i Agder-fylkene. Sykdommen er foreløpig så sjelden i Norge at man ikke har funnet grunn til å starte med massevaksinasjon.

Symptomer er først feber, hodepine og muskelsmerter. Etter et feberfritt opphold på cirka en uke følger hos cirka en av tre smittede meningitt- og encefalittsymptomer med søvnløshet, forvirring, evt. oppkast og nakkestivhet og utvikling av lammelser. Sykdommen medfører ofte en langvarig rekonvalesensperiode (opp til flere år) med hodepine etter fysiske og psykiske anstrengelser, konsentrasjonsvansker og søvnplager. Fordi TBE er en virussykdom finnes det ingen behandling mot selve viruset, det er symptomene som behandles.

Infeksjonen påvises gjennom påvisning av antistoffer i serum.

TBE forekommer i Norden i spredte områder i Finland (spesielt Åland og sørvestre deler av landet), Sverige (spesielt Stockholms skjærgård, områder rundt Mälaren, Gotland og Öland) og på Bornholm. TBE-virus forekommer også i de baltiske landene, Polen og flere sentraleuropeiske land. I Norge er det (2008) påvist noen få tilfelle av TBE, fra Agderfylkene og Telemark. I områder der TBE er utbredt brukes vaksine som forebyggende behandling, men det er foreløpig ikke grunnlag for å innføre vaksine i Norge.

Viruset er nært beslektet med RSSE-viruset (etter Russian Spring-Summer Encephalitis) som forekommer i Asia og østlige deler av Europa. Dette viruset overføres av taigaflått (Ixodes persulcatus) og forårsaker en mer alvorlig form for encefalitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.