Fosterets hjerteaktivitet og morens rieaktivitet overvåkes med CTG-undersøkelse.

/Shutterstock.

CTG, kardiotokograf, er et apparat som under fødselen registrerer fosterets hjertevirksomhet, rienes hyppighet og, til en viss grad, styrke. Undersøkelse ved hjelp av kardiotokograf kalles kardiotokografi. Undersøkelse av rienes hyppighet kalles ofte tokografi. Hjertevirksomheten kan enten registreres med en probe som festes på morens mage (se ultralyd) eller med en elektrode som festes på fosterhodet.

Faktaboks

Uttale
kardiotokogrˈaf
Etymologi
av kardio-, gresk tokos, ‘fødsel’, og grafein ‘skrive’
Også kjent som
CTG

Fosterets hjerteaksjon ligger normalt mellom 110 og 160 slag per minutt. Avstanden mellom hvert slag skal ha en viss variasjon, og fosterhjerteaksjonen skal øke når fosteret beveger seg. Hos et foster som har oksygenmangel, forandrer mønsteret i hjerteaksjonen seg. En normal CTG-registrering forteller med høy sannsynlighet at fosteret er friskt. Forandringer i registreringen kan være vanskelig å tolke, og behøver ikke nødvendigvis bety at fosteret har oksygenmangel.

CTG kan man også utføre i svangerskapet for å undersøke fosterets tilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg