DNA-virus

DNA-virus er virus som har DNA som arvemateriale (genom) og DNA-et pakket inn i viruspartiklene (virioner).

DNA-et i viruset kan være dobbelttrådet (dsDNA) eller enkelttrådet (ssDNA). DNA-trådene kan bestå enten av bare ett stykke (ikke-segmentert) eller være delt i flere stykker (segmentert). En DNA-tråd kan også være lukket i en sirkel, eller den kan være åpen i begge ender. Hos virus med enkelttrådet DNA (ssDNA-virus) har arvematerialet en negativ eller en positiv polaritet.

Baltimore-klassifisering

Basert på kunnskap om molekylærbiologien til virus, hadde nobelprisvinner David Baltimore forslått en klassifisering en metode for virusklassifisering.

Viktige kriterier for denne klassifiseringen er:

  • DNA eller RNA
  • Dobbel eller enkel tråd (i sistnevnte tilfelle legges polariteten til)
  • segmentert (flerpartit) eller usegmentert (monopartit)
  • lineær eller sirkulæ
  • form (symmetri) av kapsiden
  • tilstedeværelsen av en kappe
  • rekkefølgen av gener i genomet
  • replikeringsstrategi
  • virusstørrelse

De ulike mulighetene følger av det faktum at én tråd av dobbelttrådet DNA, som finnes i alle cellulære organismer, er ikke strengt nødvendig og kan derfor utelates i virus. På samme måte kan det virale genomet også eksistere i ulike former for RNA, som forekommer i celler som et mellomtrinn i proteinsyntese (mRNA). I enkelttrådet DNA eller RNA forekommer begge mulige kodingsretninger: den normale 5'→3'-retningen, referert til som (+) polaritet, som tilstede i mRNA, og den motsatte (komplementære) retningen (-), der RNA er tilstede som en slags negativ avtrykk.

Forskjell på DNA- og RNA-virus

Genomet til DNA-virus er vanligvis mindre variabelt enn hos RNA-virus og er ofte svært stabilt overfor miljøpåvirkninger. Dette skyldes den høyere kjemiske stabiliteten til DNA sammenlignet med RNA og en lavere mutasjonshastighet, siden enzymene som tjener til å multiplisere DNA (DNA-polymeraser) har en korrekturlesende funksjon. Viktige unntak fra dette er Hepadnaviridae (f.eks. hepatitt B-virus), siden genomreplikasjon skjer via en RNA-mellomtrinn og revers transkripsjon.

Hepatitt-B-virus

Hepatitt B-viruset er et unntak. Det har et dobbelttrådet DNA, men som i et stort område bare er ufullstendig dobbelttrådet. Bare den negative tråden har full genomlengde.

Når viruset har kommet inn i en vertscelle og blitt avkledd kappen, transporteres DNA til cellekjernen. Der fullføres dobbeltstrengen av vertscellen. Deretter begynner transkripsjon av cellulær RNA-polymerase.

I prosessen dannes det pregenomisk mRNA (pgRNA) og genomisk mRNA. Det pregenomiske mRNA-et koder kun for proteiner til viruskappen og det såkalte X-proteinet. Det genomiske mRNA-et brukes til å lage den genomiske, negative DNA-strengen. Det genomiske mRNA-et brukes også som mRNA for å lage viral polymerase og kjerneprotein (HBcAg). Polymerasen har en revers transkriptasefunksjon og lager negativ DNA-tråd fra RNA-tråden. Til slutt fullføres den negative tråden av DNA ved syntese av positive tråden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg