Hornhinnen
Hornhinnen består av flere lag. Ytterst ligger et uforhornet flerlaget plateepitel som går over på bindehinnen (conjunctiva) og bidrar til å holde hornhinnens vanninnhold konstant ved hjelp av tårevæsken. Epitelet avgrenses mot det underliggende bindevevet ved en basalmembran (kalt Bowmans membran). Det underliggende laget som utgjør hovedtykkelsen av hornhinnen (substantia propria) består av bunter av kollagenlameller som ligger i et meget regelmessig gittermønster med enkelte fibrocytter imellom. Den konkave bakflaten av hornhinnen, som grenser mot øyets forkammer, er dekket av et enlaget plateepitel som hviler på en basalmembran (Descemets membran).
Av /BioRender.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Descemets membran er et lag i den konkave (indre) delen av hornhinnen (cornea) som danner basis for det indre epitelet (epithelium posterius) til det fremre øyekammeret.

Faktaboks

Uttale

d'esem'etts

Etymologi
Navn etter Jean Descemet (1732-1810), fransk anatom.
Også kjent som

Lamina limitans posterior

Lysmikroskopisk er membranen uten struktur, men er bygget opp av kollagene filamenter (type IV). Den måler omtrent 5 mikrometer hos barn, men kan vokse til tredobbel tykkelse hos eldre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg