Øyekammer er to væskefylte rom i øyet. De deles i et fremre og et bakre øyekammer; begge er fylt med kammervann (humor aquosus), og står i forbindelse med hverandre via pupillen (pupilla).

Fremre øyekammer (camera anterior bulbi) ligger mellom regnbuehinnens fremside (iris) og hornhinnens innside (cornea). Lateralt begrenses det av kammervinkelen (angulus iridocornealis) mellom hornhinnen og regnbuehinnen. Her finner vi den ringformede Schlemms kanal (sinus venosus sclerae). Den leder kammervæsken, som dannes av cellene i strålelegemet (corpus ciliare), over i blodbanen. Dersom avløpet hindres, for eksempel ved for trang kammervinkel, vil det kunne føre til trykkøkning i øyet (glaukom).

Bakre øyekammer (camera posterior bulbi) ligger mellom regnbuehinnens bakside og fremre del av glasslegemet (corpus vitreum).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg