kollagen

Artikkelstart

Kollagen er en gruppe proteiner som utgjør hovedbestanddelen av det nettverket av fiberdannende proteiner og polysakkarider som finnes i vevet rundt cellene (den ekstracellulære matriks).

Faktaboks

Uttale
kollagˈen
Etymologi
av gresk kolla, ‘lim’, og genes, ‘født’, egentlig: ‘limdanner’

Samlet utgjør kollagenene om lag 25 prosent av totalmassen av protein i kroppen. De finnes særlig i lærhud, knokler, brusk og sener. I kjøtt sees kollagenfibrene som de lyse, seige fibrene som gjør kjøttet vanskelig å skjære og tygge.

Bruk

Ved garving kan kollagen i dyrehud omdannes til lærprodukter. Kollagen kan oppløses i svake syrer; dette er basis for marinering av kjøtt. Når kollagen kokes, får vi gelatin, som tidligere ble brukt som limstoff.

Struktur

Kollagen består av tre polypeptidkjeder (se polypeptider), kalt α-kjeder, snodd rundt hverandre i en langstrakt trippelspiral (trippelheliks, se heliks). Hver av α-kjedene kan bestå av opptil cirka 1000 aminosyrer med karakteristisk repeterende mønster av tre aminosyrer: glysin-x-y, der x og y ofte er prolin eller hydroksyprolin. Hver tredje aminosyre er altså glysin, som er den minste av alle aminosyrene.

Hydroksyprolin er ikke blant de 20 aminosyrene som brukes i proteinsyntesen, men er dannet ved hydroksylering (påhekting av hydroksylgruppe, det samme som –OH) av prolinsidekjeder umiddelbart etter syntesen av α-kjedene. Hydroksyleringen er avhengig av C-vitamin. Mangel på C-vitamin gir ustabile kollagenmolekyler med skjørbuk til følge.

Kollagenrelaterte sykdommer

En rekke mutasjoner i genene for ulike kollagen α-kjeder er kjent som årsak til alvorlige genetiske kollagen-relaterte sykdommer. Eksempler er: osteogenesis imperfecta (affiserer kollagen type I), kondrodysplasier, det vil si defekter av brusk som leder til knokkeldeformiteter og veksthemning (kollagen type II) og Ehlers-Danlos' syndrom (kollagen type III).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mai Grunden

Hei Jeg ønsker bare at det, i forbindelse med fakta om Kollagen, kunne være en link til hvor dette proteinet finnes naturlig i kroppen. Mvh Mai Grunden

svarte Halvard Hiis

Hei Mai, Takk for kommentaren. Artikkelen er i ferd med å bli oppdatert, men jeg kan forsøke å svare deg inntil videre. Kollagen er et protein som ligger utenfor veldig mange av kroppens celler og gir cellene støtte og beskyttelse. Kollagen er en viktig del av kroppens bindevev, som du kan lese mer om her: https://sml.snl.no/bindevev. Kollagen finnes i store mengder i huden, beinvev, brusk og i sener. Alt godt fra Halvard, medisinsk redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg