Francisus Cornelis Donders (1818–1889)
Francisus Cornelis Donders (1818–1889)
Av .

Donders' metode er den enkleste og hurtigste måten til undersøkelse av øynenes synsfelt. Den er langt på vei den eneste brukte formen for synsfeltundersøkelse hos helsepersonell som ikke har tilgang til utstyr for mer nøyaktig perimetri.

Faktaboks

Uttale

d'ånders

Etymologi

Navn etter den nederlandske legen Franciscus Cornelis Donders (1818–1889).

Også kjent som

Donders' test, Donders' synsfeltsmetode

Fremgangsmåte

Undersøkeren sitter cirka én meter foran pasienten. Pasienten dekker sitt ene øye med hånden og ser med sitt åpne øye inn i undersøkerens motsidige øye. Med sitt høyre øye ser altså pasienten hele tiden inn i undersøkerens venstre øye, mens begge har sitt andre øye tildekket. Undersøkeren beveger så langsomt hånden sin fra ytterkantene inn mot midten av synsfeltet mens vedkommende rister på hånden, inntil pasienten registrerer at hånden er i bevegelse. Eventuelt beveger man bare fingrene uten å vifte med selve hånden.

Undersøkelsen utføres både i horisontal- og vertikalplanet, samt i de mellomliggende fire skråaksene. Undersøkeren sammenligner ved denne metoden pasientens synsfelt med sitt eget.

Bruk

Undersøkelsen er bare egnet til å oppdage store synsfeltutfall, men er til dette både god og meget viktig, for eksempel for å oppdage synsfeltutfall ved hjerneslag, hypofysesvulster, netthinneløsning og langtkommet grønn stær.

Donders' synsfeltmetode kan også brukes til å undersøke en persons binokulære synsfelt, altså synsfeltet når begge øyne ser rett frem. Da sitter undersøker og pasient rett overfor hverandre, og begge fokuserer omtrent på neseroten til den andre. Denne undersøkelsen brukes spesielt når lege eller optiker skal utfylle helseattest for førerkort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg