Perimetri, metode til å undersøke synsfeltet. Det finnes en rekke forskjellige metoder fra helt enkle manuelle metoder for påvisning av synsfeltets yttergrenser til meget avanserte datastyrte teknikker for temmelig nøyaktig kartlegging av lysfølsomheten i hele synsfeltet (autoperimetri). Den enkleste er Donders metode eller Donders undersøkelse (etter den nederlandske øyelegen Franz Cornelis Donders 1818–89), som innebærer at undersøkeren langsomt beveger sin viftende hånd inn mot midten av synsfeltet inntil pasienten registrerer at hånden er i bevegelse, hele tiden mens han eller hun ser inn i undersøkerens øye. Undersøkeren sammenligner derved pasientens synsfelt med sitt eget.

For undersøkelse av synsfeltet kalles perimetere. Hvis fremgangen i undersøkelsesprosessen er mer eller mindre automatisert (datamaskinstyrt), kalles instrumentet et autoperimeter.

Dynamisk perimetri vil si at objektet man skal betrakte, beveger seg; eksempler på slike metoder er kampimetri og Goldmann-perimetri.

Goldmann-perimetri (etter den sveitsiske øyelegen Hans G. Goldmann (1899–1991) er en avansert form for perimetri hvor pasienten sitter og ser inn i en halvkule hvor et lyspunkt projiseres over innsiden av halvkulen i forskjellige retninger. Goldmann-perimetri gir en meget standardisert og god undersøkelse av hele synsfeltet.

Ved statisk perimetri tester man det forventede synsfeltet ved at lysfølsomheten undersøkes med lysglimt av varierende intensitet i gitte punkter i synsfeltet. Testingen foregår tilsynelatende tilfeldig, slik at pasienten ikke vet hvor neste lysblink kommer. Det finnes en rekke autoperimetere som, basert på denne teknikken, tester synsfeltet med datamaskinassistanse. Autoperimetrene har vanligvis ulike testprogrammer for forskjellig bruk, f.eks. screeningprogrammer og programmer spesielt egnet for påvisning av synsfeltdefekter som følge av grønn stær. Autoperimetrene har bl.a. den fordel at hjelpepersonell raskt kan lære å betjene dem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.