Stadier ved hypofysesvulst.

En hypofysesvulst er en hjernesvulst som går ut fra hypofysen (hjernevedhenget). Det vanligste er godartede adenomer som vokser ut fra hypofysens framlapp. Hypofyseadenomer sees spesielt hos kvinner i 30–60-årsalderen, men kan sees i alle aldersgrupper.

Svulstene kan klinisk vise seg på to forskjellige måter, av og til opptrer begge typene symptomer og sykdomstegn samtidig. For det første produserer ofte svulstcellene hormoner. Pasientens symptomer og tegn kan relateres til en økt hormonutskillelse. Sykdomstegnene kan være gigantisme (kjempevekst) eller akromegali ved økt utskillelse av veksthormon, og Cushings syndrom ved økt ACTH-utskillelse. Ved økt utskillelse av prolaktin kan man se kombinasjoner av menstruasjonsforstyrrelser, melkeproduksjon og infertilitet hos kvinner i fertil alder, og impotens eller tap av libido hos menn. For det andre kan svulstene gi symptomer på grunn av sin størrelse, med trykk på omgivende strukturer. Det dreier seg oftest om synsforstyrrelser (uklart eller nedsatt syn, dobbeltsyn eller bortfall av deler av synsfeltet) på grunn av trykk på de nærliggende synsnervene og deres krysningspunkt (chiasma), og hodepine.

Hypofyseadenomene diagnostiseres ved moderne, radiologiske billedanalyseteknikker (CT og MR).

Behandlingen er kirurgisk eller medikamentell, avhengig av størrelse og hormonproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg