Hjertefeil.

Hjertefeil. Fallots tetrade (tetralogi) er et medfødt hjertefeil-syndrom med fire misdannelser: pulmonalstenose, ventrikkelseptumdefekt, fortykkelse (hypertrofi) av muskulaturen i høyre hjertekammer og høyreforskjøvet, «ridende» aorta over septumdefekten. Bildet viser et frontalsnitt gjennom et hjerte hvor disse misdannelsene er avmerket.

Av /KF-arkiv ※.

Fallot tetrade er en sammensatt medfødt hjertefeil som har fire kjennetegn. Misdannelsen er alvorlig og vil alltid bli behandlet kirurgisk. De ulike kjennetegnene kan finnes i ulike grader, og vil være avgjørende for operasjonstidspunkt.

Faktaboks

Uttale
falˈås tetrade
Etymologi
Tilstanden er oppkalt etter den franske legen Étienne-Louis A. Fallot (1850–1911). Tetra er gresk og betyr ‘fire’.
Også kjent som

engelsk tetralogy of Fallot, TOF

De fire kjennetegnene er:

  1. hull i hjertekammerskilleveggen, også kalt ventrikkelseptumdefekt
  2. forsnevring av lungearterien, kalt pulmonal stenose
  3. feilplassering av hovedpulsåren (aorta), det vil si at den går ut over hjertekammerskilleveggen og ligger for langt til høyre, kalles også «overridende aorta»
  4. fortykkelse av høyre hjertekammers vegg, kalt ventrikkelhypertrofi

Symptomer og tegn

Det vanlige er at barna er stabile uten symptomer i flere måneder («pink fallot»). Disse barna vil bli operert ved omtrent seksmåneders alder. Dersom lungearterien er svært trang, vil det ikke gå nok blod til lungene. Blodet går da fra høyre til venstre gjennom hullet i hjertekammerskilleveggen og oksygenfattig blod kommer over til hovedkretsløpet. Huden får en blålig farge (cyanotisk), fordi blodet ikke får nok oksygen.

Behandling

Ved operasjonen lukkes hullet i hjertekammerskilleveggen og utløpet mot lungearterien åpnes. Dersom lungearterien er veldig trang, kan det bli nødvendig å sette inn et helt nytt utløp. Alle utløp som brukes i dag holder kun noen år og man må regne med å bytte utløpet flere ganger gjennom livet. Noen ganger kan dette gjøres med kateterteknikk, noen ganger må et nytt utløp settes inn med åpen hjertekirurgi.

Prognose

Prognosen er god ved Fallots tetrade, det betyr at barn vanligvis er normalt aktive og utvikler seg fint. Utholdenhet vil oftest være noe redusert sammenlignet med jevnaldrende. Man må gjennom hele livet gå til jevnlige hjertekontroller til en hjertelege som har erfaring med tilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg