Gauchers sykdom

Artikkelstart

Gauchers sykdom er en sjelden, recessivt arvelig feil i genet som koder for enzymet (glukocerebrosidase) som bryter ned et spesielt fettstoff (cerebrosider).

Symptomer

Totalmangel på friskt enzym (recessiv arvegang) fører til opphopning av cerebrosider i ulike organsystemer som knokler, lever, milt, hjerne og ryggmarg. Klinisk kan sykdommen deles inn i tre typer der to utvikler seg i spedbarnsårene.

Behandling

Enzymmangelen behandles i dag med intravenøs tilførsel av friskt enzym i varierende doser. De fleste pasientene får tilbakegang av symptomer og langsommere eller ingen progresjon av sykdommen. Hjerneaffeksjonen er vanskelig å behandle. Nye behandlingsprinsipper som er under utprøving dreier seg om å tilføre celler som lager friskt enzym. Dette kan enten gjøres ved at man transplanterer benmarg fra en egnet giver, eller bedre, ved at man tilfører et friskt gen til pasientens egne benmargsceller, som så blir tilbakeført til pasienten. Selv om slik genterapi er på forsøksstadiet, vil det sannsynligvis kunne helbrede pasientene.

Gauchers sykdom er oppkalt etter Philippe Gaucher (1854–1918), fransk lege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg