Logo
Logo
Av .

Karolinska Institutet er en statlig utdanningsinstitusjon etablert i 1810 i Stockholm i Sverige. Instituttet driver omfattende forskningsvirksomhet, samt utdanning av forskere, og er sveriges største helsefaglige universitet med over 6500 studenter, 2000 doktorgradsstudenter og 5000 ansatte i 2021.

Faktaboks

Uttale
karolˈinska institutet
Også kjent som

Karolinska medico-kirurgiska institutet

Universitetet har flere campuser, blant annet ved sykehusene Karolinska universitetssykehus, Danderyds sykehus og Södersykehuset.

Historikk

Instituttet ble opprettet av Karl 2, en tidligere svensk og norsk konge, i Stockholm i 1810 for å dekke utdanningsbehovet for krigskirurger. Universitetet tilbyr grunnutdanning til blant annet leger, tannleger, psykoterapeuter, sykepleiere, logopeder, fysioterapeuter, toksikologer, tannteknikere og optikere. Instituttet har fra 1901 også hatt ansvaret for å utdele Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

I nyere tid står instituttet for en betydelig del av den medisinske forskningen i Sverige, og universitets bygningsmasser har vært gjenstand for flere utbyggelser og moderniseringer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg