Karolinska Institutet

Logo
Av .

Artikkelstart

Karolinska Institutet er en statlig utdanningsinstitusjon etablert i 1810 i Stockholm i Sverige. Instituttet driver omfattende forskningsvirksomhet, samt utdanning av forskere, og er sveriges største helsefaglige universitet med over 6500 studenter, 2000 doktorgradsstudenter og 5000 ansatte i 2021.

Faktaboks

Uttale
karolˈinska institutet
Også kjent som

Karolinska medico-kirurgiska institutet

Universitetet har flere campuser, blant annet ved sykehusene Karolinska universitetssykehus, Danderyds sykehus og Södersykehuset.

Historikk

Instituttet ble opprettet av Karl 2, en tidligere svensk og norsk konge, i Stockholm i 1810 for å dekke utdanningsbehovet for krigskirurger. Universitetet tilbyr grunnutdanning til blant annet leger, tannleger, psykoterapeuter, sykepleiere, logopeder, fysioterapeuter, toksikologer, tannteknikere og optikere. Instituttet har fra 1901 også hatt ansvaret for å utdele Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

I nyere tid står instituttet for en betydelig del av den medisinske forskningen i Sverige, og universitets bygningsmasser har vært gjenstand for flere utbyggelser og moderniseringer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg