Mini Mental Status Evaluering (MMSE) er en kortfattet screeningtest som benyttes for undersøkelse av kognitive funksjoner. Tidligere utgaver av MMSE ble kalt MMS. Testen benyttes som et ledd i diagnostiske undersøkelser og i forløpskontroll, for eksempel ved demenstilstander. MMSE inneholder spørsmål og oppgaver knyttet til verbal forståelse, orientering, arbeidsminne og verbal hukommelse. Det tar vanligvis mindre enn 20 minutter å gjennomføre testen.

Faktaboks

Også kjent som

mini-mental status evaluering

MMSE er en test som ikke har gjennomgått vanlig testutvikling med hensyn til psykometrisk standardisering og normering, og resultatene kan påvirkes av alder og utdanningsnivå uten at testen har normer som kan korrigere for dette. Testen er enkel å administrere for helsepersonell, men gir ikke tilstrekkelig informasjon alene til at resultatet kan brukes diagnostisk. Testens enkle bruk og skåring av resultater har gjort den til en av de mest benyttede screeningverktøyene for kognitive funksjoner, både i forskning og klinikk.

Klinisk har MMSE blitt mest benyttet i utredning av demenstilstander, men den er også mye benyttet som en screeningtest for kognitive funksjoner i andre nevrologiske tilstander. MMSE er oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg