Meissners legemer er spesielle sanseceller i form av innkapslede mekanoreseptorer i den hårløse lærhudens papillelag. De reagerer på trykkforandring (berøring), men adapterer lett gjentatte signaler (for eksempel fra klær og sko). De finnes særlig konsentrert i fingertuppene og rundt leppene.

Faktaboks

Uttale

m'aisners

Etymologi

Navn etter den tyske anatomen og fysiologen Georg Meissner (1829-1905).

Også kjent som

corpuscula tactus

Disse sensorene er ovale, cirka 0,1 millimeter lange og 0,05 millimeter brede. De er bygget opp av fem til ti celler som ligger lagvis over hverandre, omgitt av en bindevevskapsel som fester dem til det omkringliggende vevet. Kapselen forbindes med myeliniserte nervefibre som har umyeliniserte nerveender innenfor kapselen.

Sammen med reseptorer for trykkraft (Merkel-celler), strekkfølelse (Ruffini-legemer) og vibrasjon (Vater-Pacinis legemer) danner Meissners legemer et system av spesialiserte sanseceller som kan oppfatte all slags berøring i huden.

Utfall av trykkfølelse skyldes vanligvis ikke legemene selv, men er gjerne en følge av skade på sentralnervesystemet (multippel sklerose, polynevropatier og så videre).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg