musculus biceps brachii
Musculus biceps brachii er kanskje den mest kjente muskelen vi har. Den kalles gjerne bare for biceps, og er den muskelen som ofte vises frem når man vil vise hvor sterke armer man har.

Musculus biceps brachii er en muskel i overarmen. Den kan på norsk kalles 'den tohodete armbøyeren'. Den dominerer fremsiden av overarmen og har et langt og et kort hode, noe som har gitt muskelen sitt navn.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus b'iseps br'aki-i

Etymologi

av latin: biceps, 'to hoder' og brachium, 'overarmen'

Også kjent som

den tohodete armbøyeren

Funksjon

Musculus biceps brachii er en to-leddet muskel, og virker både på skulder- og albueleddet. Den virker som bøyemuskel (fleksor) i albueleddet, men er også en kraftig supinator for underarmen, kraftigst når albuen er flektert. På samme måte er fleksjonskraften størst når underarmen er supinert (og flektert).

I skulderen virker det lange hodet som en svak abduktor, mens det korte hodet virker som en adduktor. Sammen kan hodene føre armen fremover.

Forløp

Den spoleformede muskelens lange hode (caput longum) springer ut fra en beinknute på skulderleddpannens øvre kant (tuberculum supraglenoidale), og den lange, runde senen legger seg i en fure (sulcus intertubercularis) på fremsiden ved humerus-leddhodet. Her går senen inn i leddet, omgitt av en seneskjede (vagina intertubercularis).

Det korte hodet springer ut fra spissen av ravnenebbet (processus coracoideus)skulderbladet. Begge hodene forener seg ved midten av muskelen, og ender distalt i en felles kraftig sene som fester seg på spolebeinsknuten (tuberositas radii). Fra hovedsenen går det av en medial aponevrose som forener seg med underarmens muskelfascie.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Bicepsrefleks

Ved et lett slag (med en perkusjonshammer) mot den distale bicepssenen vil det normalt oppstå en rask sammentrekning av muskelen og dermed bøyning av underarmen i albueleddet. Muskelens innervasjon er koblet til motonevronene i ryggmargsegmentene C5–C7. Ved perifer nerveskade vil refleksen være svekket eller opphevet; ved sentral skade i pyramidebanen vil den være forsterket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg