Fascie er en tynn hinne av mer eller mindre fast bindevev som omgir en muskel og dennes sener. En fascie kan tjene til å forsterke utspring og fester for musklene. Et eksempel på en fascie er lårfascien, fascia lata.

Faktaboks

Uttale
fˈassie
Etymologi
av latin fascis, ‘bunt’

Unntaksvis brukes 'fascie' om bindevev som omgir andre organstrukturer i kroppen.

Funksjon

Muskelfascien danner såkalte fascielosjer (engelsk: compartments) omkring den enkelte muskel. Fascien er forholdsvis glatt, slik at den tillater muskelen å gli nesten friksjonsfritt i forhold til omgivelsene, det vil si underhud, blodårer, nerver og knokler. Den gjør også at muskelen stort sett beholder sin form når den trekker seg sammen. For andre organer kan fascien fungere som «opphengningsbånd» som bidrar til at organene i størst mulig grad bevarer sin innbyrdes plass.

Muskelfasciene forbinder seg som oftest til hverandre, slik at også de enkelte musklene holdes på plass innbyrdes. De fasciene som avgrenser muskler med helt forskjellig funksjon, for eksempel armens bøyemuskler og strekkemuskler, er gjerne spesielt kraftige. De er ofte festet til beinhinnen, og blir dermed svært stabile og solide. I spaltene mellom fasciene går det nerver og blodkar. Også betennelsesprosesser kan bre seg gjennom disse spaltene.

Compartment-syndrom

Noen ganger kan det oppstå oppsvulming av muskulaturen i fascielosjen, med økt trykk som både virker inn på overflatesirkulasjonen og nervevevet i selve muskelen og dens funksjon, men også på arteriell tilførsel og venøs tilbakestrømning i området.

Årsaken kan være traumer (bløtdelsskader, frakturer) men også muskelødem som følge av langvarig overbelastning. Tilstanden krever som regel rask behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg