fascie

Fascie er en tynn hinne av mer eller mindre fast bindevev som omgir den enkelte muskel og dens sener. Fasciene kan tjene til utspring og fester for muskler, og som «opphengningsbånd» som holder muskler eller andre organer på plass.

Faktaboks

Uttale
fˈassie
Etymologi
av latin fascis, ‘bunt’

Unntaksvis brukes betegnelsen på bindevev som omgir andre organstrukturer i kroppen. Muskelfascien er forholdsvis glatt, slik at den tillater muskelen å gli nesten friksjonsfritt i forhold til omgivelsene (underhud, kar, nerver, knokler). Den bevirker dessuten at muskelen stort sett beholder sin form når den trekker seg sammen.

Muskelfasciene forbinder seg som oftest til hverandre, slik at de enkelte musklene holdes på plass innbyrdes. De fasciene som avgrenser muskler med helt forskjellig funksjon, for eksempel armens bøyemuskler og strekkemuskler, er gjerne spesielt kraftige. De er ofte festet til benhinnen, og blir dermed svært stabile og solide. I spaltene mellom fasciene går det nerver og blodkar. Også betennelsesprosesser kan bre seg gjennom disse spaltene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg