Fascie er en tynn hinne av mer eller mindre fast bindevev som omgir den enkelte muskel og dens sener. Fasciene kan tjene til utspring og fester for muskler, og som «opphengningsbånd» som holder muskler eller andre organer på plass.

Unntaksvis brukes betegnelsen på bindevev som omgir andre organstrukturer i kroppen. Muskelfascien er forholdsvis glatt, slik at den tillater muskelen å gli nesten friksjonsfritt i forhold til omgivelsene (underhud, kar, nerver, knokler). Den bevirker dessuten at muskelen stort sett beholder sin form når den trekker seg sammen.

Muskelfasciene forbinder seg som oftest til hverandre, slik at de enkelte musklene holdes på plass innbyrdes. De fasciene som avgrenser muskler med helt forskjellig funksjon, for eksempel armens bøyemuskler og strekkemuskler, er gjerne spesielt kraftige. De er ofte festet til benhinnen, og blir dermed svært stabile og solide. I spaltene mellom fasciene går det nerver og blodkar. Også betennelsesprosesser kan bre seg gjennom disse spaltene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.