PEF-måling

En kvinne blåser i en håndholdt PEF-måler. Først må hun puste inn alt hun klarer og så blåse ut så kraftig hun kan inn i PEF-måleren. Deretter skriver hun ned hvor langt nålen flyttet på seg.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

PEF-måling er måling av maksimal luftstrømshastighet ved kraftig utånding. PEF-verdien lavere enn normalt ved obstruktive luftveissykdommer som astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), og kan derfor brukes for å diagnostisere og kontrollere sykdomsforløpet ved disse sykdommene.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk peak expiratory flow

PEF-måling kan gjøres med et enkelt og billig apparat som pasienten kan ha hjemme. Ved at pasienten måler PEF to til fire ganger daglig og skriver ned resultatene i et skjema, kan pasienten og legen få et godt inntrykk av sykdommens variabilitet og alvorlighetsgrad. I tillegg kan målinger gjøres i forbindelse med spesielle situasjoner som pasienten mistenker kan føre til pusteproblemer. Eksempler på slike situasjoner kan være ved fysiske anstrengelser og ved eksponering for støv og gasser i arbeidslivet. PEF-målinger brukes også til å vurdere effekten av legemidlene som pasienten bruker til å behandle obstruktive lungesykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg