PEF-måling
En kvinne blåser i en håndholdt PEF-måler. Først må hun puste inn alt hun klarer og så blåse ut så kraftig hun kan inn i PEF-måleren. Deretter skriver hun ned hvor langt nålen flyttet på seg.
Av /Shutterstock.

PEF-måling er måling av maksimal luftstrømshastighet ved kraftig utånding. PEF-verdien lavere enn normalt ved obstruktive luftveissykdommer som astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), og kan derfor brukes for å diagnostisere og kontrollere sykdomsforløpet ved disse sykdommene.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk peak expiratory flow

PEF-måling kan gjøres med et enkelt og billig apparat som pasienten kan ha hjemme. Ved at pasienten måler PEF to til fire ganger daglig og skriver ned resultatene i et skjema, kan pasienten og legen få et godt inntrykk av sykdommens variabilitet og alvorlighetsgrad. I tillegg kan målinger gjøres i forbindelse med spesielle situasjoner som pasienten mistenker kan føre til pusteproblemer. Eksempler på slike situasjoner kan være ved fysiske anstrengelser og ved eksponering for støv og gasser i arbeidslivet. PEF-målinger brukes også til å vurdere effekten av legemidlene som pasienten bruker til å behandle obstruktive lungesykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg