Renshaw-celler er en type nerveceller i ryggmargens forhorn, som ved behov kan dempe motonevronenes aktivitet. Cellene aktiviseres ved hjelp av signalstoffet acetylkolin, men kan selv regulere sin hemmende innflytelse på motonevronene ved overføringsstoffene glysin og GABA. Renshaw-cellene forhindrer dermed ufysiologisk forsterkede muskelsammentrekninger som svar på muskulært utløste reflekser.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den engelske nevrofysiologen Birdsey Renshaw (1911–1948).

Cellene kan skades ved stivkrampe (tetanusinfeksjon), hvorved frigjøringen av det hemmende signalstoffet da reduseres eller uteblir. I første fase fører det til for sterke reflekser (hyperrefleksi), og etterhvert til sammenfallende muskelsammentrekninger (spasme) med typiske tegn på stivkrampe:

  • opistotonus: et krampeanfall som fører til at kroppen bøyes som en bue bakover, slik at den hviler på nakken og hælene
  • kramper
  • risus sardonicus: ufrivillig sammentrekning av ansiktsmuskulaturen som kan minne om et fortrukket og stramt smil

En tilsvarende effekt kan også oppnås ved inntak av visse giftstoffer (stryknin).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg