GABA er en hemmende transmittersubstans i nervesystemet. GABA syntetiseres fra glutaminsyre ved medvirkning av enzymet glutaminsyredekarboksylase og vitamin B6. Den kjemiske formelen er H2N-(CH2)3COOH.

GABA virker blant annet ved å åpne klorionkanaler i postsynaptiske nerveterminaler. Klorioner vil da strømme inn og gjøre cellemembranens innside mer negativ. Derved hyperpolariseres membranen slik at terskelen for aktivering blir høyere. Flere dempende og beroligende medikamenter, som for eksempel barbiturater og benzodiazepiner, potensierer og etterligner denne virkningen av GABA.

Alkohol forsterker reseptorbindingen av GABA, og øker på denne måten transmitterens sentralnervøse hemmende («angstfordrivende») virkning.

Koffein virker blokkerende på GABA-reseptorene. Tetanustoksinet hindrer at GABA blir frigjort i nerveterminalene i de nervebanene som går til musklene. Resultatet er ukontrollerte muskelrykninger («stivkrampe») – til å begynne med særlig i kjevemuskulaturen, men senere også i andre muskelgrupper – slik at pasienten til slutt ikke klarer å puste.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.