GABA

GABA er en hemmende transmittersubstans i nervesystemet. GABA syntetiseres fra glutaminsyre ved medvirkning av enzymet glutaminsyredekarboksylase og vitamin B6. Den kjemiske formelen er H2N-(CH2)3COOH.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk gamma-amino-butyric acid, ‘gamma-amino-smørsyre’

Virkning

GABA virker blant annet ved å åpne klorionkanaler i postsynaptiske nerveterminaler. Klorioner vil da strømme inn og gjøre cellemembranens innside mer negativ. Derved hyperpolariseres membranen slik at terskelen for aktivering blir høyere. Flere dempende og beroligende medikamenter, som for eksempel barbiturater og benzodiazepiner, potensierer og etterligner denne virkningen av GABA.

Alkohol forsterker reseptorbindingen av GABA, og øker på denne måten transmitterens sentralnervøse hemmende («angstfordrivende») virkning.

Koffein virker blokkerende på GABA-reseptorene. Tetanustoksinet hindrer at GABA blir frigjort i nerveterminalene i de nervebanene som går til musklene. Resultatet er ukontrollerte muskelrykninger («stivkrampe») – til å begynne med særlig i kjevemuskulaturen, men senere også i andre muskelgrupper – slik at pasienten til slutt ikke klarer å puste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg