Rocky Mountain spotted fever er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Rickettsia rickettsii, og kalles derfor en type rickettsiose. Sykdommen er en zoonose som overføres fra infiserte gnagere til mennesker med flått og forekommer særlig i skogområder i østlige og sørøstlige deler av USA og også i enkelte områder i Sør-Amerika. Andre steder i verden forekommer andre flåttoverførte rickettsioser med generelt mildere sykdomsbilder, for eksempel afrikansk flåttyfus, «fièvre boutonneuse», Queenslands tick tyfus og North Asian tick tyfus.

Faktaboks

Også kjent som
Rocky Mountain flekkfeber

Symptomer og tegn

De viktigste symptomene og tegnene er feber, hodepine, muskelsmerter og småprikkete utslett, i blant med blødninger. Utslettet starter ofte omkring håndledd og ankler og sprer seg sentralt.

Diagnosen

Diagnosen stilles ut fra kliniske funn og på grunnlag av påvisning av Rickettsia rickettsii.

Behandling og forebygging

Ubehandlet kan sykdommen ta livet av pasienten i løpet av noen dager. Antibiotikabehandling med kinoloner, tetrasykliner eller kloramfenikol har oftest god effekt.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen. Den beste måten å unngå smitte på er derfor å kle seg slik at man ikke kan få flåttstikk når man er i områder hvor sykdommen forekommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg