Rocky Mountain spotted fever

Rocky Mountain spotted fever, rickettsiose som skyldes infeksjon med bakterien Rickettsia rickettsii; overføres fra infiserte gnagere til mennesker med flått. Sykdommen forekommer særlig i skogområder i østlige og sørøstlige deler av USA og også i enkelte områder i Sør-Amerika. Andre steder i verden forekommer andre flåttoverførte rickettsioser med generelt mildere sykdomsbilder, f.eks. afrikansk flåttyfus, «Fievre boutonneuse», Queenslands tick tyfusog North Asian tick tyfus.

Faktaboks

også kjent som:
Rocky Mountain flekkfeber

Symptomer

De viktigste symptomene er feber, hodepine, muskelsmerter og småprikkete utslett, stundom med blødninger. Utslettet starter ofte omkring håndledd og ankler og sprer seg sentralt.

Diagnosen

Diagnosen stilles ut fra kliniske funn og på grunnlag av påvisning av Rickettsia rickettsii.

Behandling og forebygging

Ubehandlet kan sykdommen føre til døden i løpet av noen dager, om ikke pasienten får antibiotikabehandling. Kinoloner, tetrasykliner eller kloramfenikol er de antibiotika som brukes. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen. Den beste måten å unngå smitte på er derfor å kle seg slik at man ikke kan få flåttstikk når man er i områder hvor sykdommen forekommer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg