Tetrasykliner, en gruppe bredspektret antibiotika som virker bakteriehemmende (bakteriostatisk) ved å hemme bakteriens proteinsyntese.

Et antibiotikum kalles bredspektret når det virker på flere ulike typer bakterier. Tetrasyklinene kan angripe både aerobeanaerobegrampositive og gramnegative bakterier.

Tetrasykliner kan brukes for å behandle infeksjoner med for eksempel chlamydier, spiroketer, rickettsier og actinomyceter. Eksempler på tetrasykliner som er markedsført i Norge er doksysyklin, lymesyklin, oksytetrasyklin og tetrasyklin. Disse finnes i form av tabletter eller kapsler, øredråper, øyendråper, mikstur og infusjon til intravenøs bruk.

Tetrasykliner kan brukes ved bakterielle luftveisinfeksjoner, forverring av KOLS, samt ved luftveisinfeksjoner og kjønnssykdommer forårsaket av mykoplasma og klamydia. Noen tetrasykliner kan også brukes ved kompliserte infeksjoner i hud, bløtdeler og mage/tarm-kanalen. Langvarig bruk av tetrasykliner kan være aktuelt ved hudsykdommene rosacea og akne.

Det er viktig at tetrasykliner ikke tas sammen med matvarer som inneholder kalsium (for eksempel melk, yoghurt og ost), syrenøytraliserende midler (for eksempel Novaluzid), jern eller magnesium. Dette kan gi redusert opptak av tetrasykliner fra tarmen og dermed dårligere behandlingseffekt.

Utstrakt bruk av tetrasykliner har ført til at stadig flere bakteriestammer er resistente. Tetrasykliner er derfor sjeldent et førstevalg.

Den vanligste bivirkningen er diaré på grunn av forstyrrelser av den normale tarmsammensetningen (tarmflora). Allergiske reaksjoner og økt følsomhet for sollys (fotosensibilisering) forekommer også og derfor er solbeskyttelse ved å unngå soling og/eller bruk av solkrem med høy solfaktor viktig.

Tetrasykliner binder seg til skjelett og tannemalje og kan gi misfarging av tenner som er under utvikling. Tetrasykliner bør derfor ikke gis til barn under 12 år og bør unngås i siste trimester i svangerskapet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.