Sophies Minde

Sophies Minde er en poliklinikk for ortopedi etablert i 1927. Poliklinikken har fra 2019 sin hovedavdeling på Bryn, men har også avdelinger i Drammen, på Hamar, samt ved Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus. Poliklinikken har sitt utløp fra Sophies Minde, en stiftelse for mennesker med nedsatt funksjonsevne, etablert i 1897 av Oscar 2.

Virksomheten til poliklinikken er fra 2003 underlagt Sophies Minde AS, et aksjeselskap som er heleid av Rikshospitalet, som inngår i helseforetaket Oslo universitetssykehus.

Stiftelsen Sophies Minde drives videre med formål om å blant annet støtte forskning og utviklingsarbeid samt tilretteleggings- og velferdstiltak overfor personer med medfødte eller ervervede funksjonsforstyrrelser.

Historikk

Stiftelsen ble opprettet av Oscar 2 i 1897 ved hjelp av 300 000 kroner han og dronning Sophie, som stiftelsen er oppkalt etter, fikk i gave av det norske folk i anledning hans 25 års regjeringsjubileum. Stiftelsen bygger på «Arbeidsskole for Vanføre» i Oslo, etablert av søstrene Nanna og Agnes Fleischer. «Arbeidsskole for Vanføre» ble opprettet i 1892 som det første organiserte arbeidet for funksjonshemmede i Norge, og var et tilbud for å hjelpe de med nedsatt funksjonsevne å delta i samfunnet ved å, i størst mulig grad, klare seg på egenhånd. Fem år senere, i 1902, åpnet skolen med navn Sophies Minde. Det samme året blir det etablert en egen poliklinikk, hvor elevene med nedsatt funksjonsevne ble undersøkt og fikk behandling.

I 1927 fikk stiftelsen ny poliklinikk og ortopedisk verksted i Trondheimsveien, i nærheten av Carl Berners plass. Stiftelsen ble i senere tid drevet som ortopedisk sykehus og var en del av Statens senter for ortopedi, som i 1995 ble slått sammen med Rikshospitalet. I 2002 flyttet stiftelsen ut av sine lokaler i Trondheimsveien, før det i 2003 ble omgjort til et aksjeselskap, heleid av Rikshospitalet. Fra 2009 inngår poliklinikken i Oslo universitetssykehus HF, som en del av den ortopediske virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg