Rikshospitalet

Rikshospitalet er en del av Oslo Universitetssykehus. Rikshospitalet har landsfunksjon for mange medisinske oppgaver, blant annet transplantasjonsmedisin.
Rikshospitalet
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rikshospitalet er et sykehus i Oslo. Fra 1. januar 2009 ble sykehuset en del av Oslo universitetssykehus HF, som er et helseforetak underlagt Helse Sør-Øst RHF. Hovedoppgavene er pasientbehandling, forskning, undervisning og rådgivning. Rikshospitalet er spisskompetansesykehus på en rekke fagområder for Helse Sør-Øst. Sykehuset har en rekke landsfunksjoner og flerregionale funksjoner. Innen visse fagområder, for eksempel barnesykdommer er sykehuset lokalsykehus for befolkningen i noen kommuner. Blant Rikshospitalets landsfunksjoner er transplantasjon av organer, epilepsikirurgi, benmargstransplantasjon, bløderkirurgi, komplisert replantasjonskirurgi og transseksualisme. Sykehuset har flerregionale funksjoner for blant annet hjertekirurgi for barn og behandling av barn med leppe-/kjeve-/ganespalte. Rikshospitalet har 585 senger og cirka 4000 ansatte.

Undervisning og forskning

Rikshospitalet er universitetssykehus, et nasjonalt senter for forskning og et utdanningssted for helsepersonell. Sykehuset er hovedbase for mye av den kliniske utdanningen ved Universitetet i Oslo. Undervisningen dekker utdanning av medisinske studenter, spesialutdanning av leger og grunn- og videreutdanning av sykepleiere.

Historikk

Rikshospitalet ble etablert 1826 i «Empirekvartalet» med plass til 100 medisinske og kirurgiske pasienter og 55 hudsyke. Sykehuset flyttet 1883 til området ved Pilestredet og var lokalisert der til mai 2000, da det flyttet til Gaustad. Da ble også virksomhetene ved Statens senter for ortopedi (tidligere Sophies Minde og Kronprinsesse Märthas institutt) og Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus lagt inn under Rikshospitalet. I 2005 ble Rikshospitalet slått sammen med Radiumhospitalet til Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg