Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Trendelenburgs prøve er en undersøkelse for å avdekke svikt i de små setemusklene (musculus gluteus medius og musculus gluteus minimus). De små setemusklene har blant annet til oppgave å holde oppe og stabilisere bekkenet.

Faktaboks

Uttale
trendˈelenburg
Etymologi

Navnet er etter den tyske kirurgen Friedrich Trendelenburg (1844–1924).

Også kjent som

Trendelenburgs test

Prøven gjennomføres ved at pasienten står på ett ben uten å støtte seg til noe. Hvis pasienten står på venstre ben, og bekkenet faller ned på høyre side, tyder det på en svakhet i de små setemusklene på venstre side. Svakheten kan skyldes en lammelse eller skade på nervus gluteus superior.

Testen ble opprinnelig utarbeidet for å avdekke medfødt hofteleddsluksasjon på belastningssiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg