Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus gluteus medius er en kraftig trekantet eller vifteformet hoftemuskel hvis nedre halvdel er dekket av musculus gluteus maximus. Den springer ut fra utsiden av hoftebeinet (ala ossis ilii) og hoftebeinkammen (crista iliaca), og fester seg med en kort sene til utsiden av spissen på trochanter major. Under senen er det flere slimposer (bursae trochantericae musculi glutei medii). Muskelens fremre del går over i en vertikal gren som betegnes som musculus tensor fasciae latae.

Faktaboks

Uttale

glut'eus m'edius

Etymologi

fra gresk: gloutos, 'sete, rumpe'

Også kjent som

den mellomste setemuskelen, musculus glutaeus medius

Muskelen kalles på norsk for 'den mellomste setemuskelen'. Dens fremre del gir fleksjon (anteversjon) og innoverrotasjon av beinet i hofteleddet, mens den bakre delen gir ekstensjon (retroversjon) og utoverrotasjon. Dersom alle muskelfibrene kontraheres samtidig vil beinet abduseres. Muskelen bidrar dessuten til å stabilisere bekkenet. Når man står på ett bein, forårsaker den (sammen med musculus gluteus minimus) at bekkenet holdes rett og ikke synker ned på motsatt side.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus gluteus superior (L(4)5-S1)
  • Utspring: ala ossis ilii, crista iliaca
  • Feste: trochanter major

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg