Abdominalia er ukarakteriserte smerter eller ubehag i buken (abdomen). Abdominalia er også en samling av symptomer som opptrer ved sykdom i de organene som ligger i, eller grenser mot, bukhulen.

Faktaboks

Uttale
abdominˈalia

Symptomer

I begynnelsen, og i lette tilfeller, kan plagene være så diffuse at man ikke umiddelbart vet hvilket organ symptomene kommer fra. Det kreves ofte supplerende undersøkelser og innleggelse i sykehus. Pasienten kan være slapp, føle seg uvel og ha kvalme med oppkast og smerter.

Smertene kan være lokaliserte, og eventuelt kan de ha utstråling. Ved for eksempel gallestein kan smertene stråle opp mot den høyre skulderen, og ved nyrestein mot lysken og kjønnsorganene. Bukveggen kan være øm for trykk, og den kan også være helt stram. Dette gjelder særlig hvis bukhinnen er irritert eller betent. Lokalisasjonen av trykkømheten kan gi mistanke om hvilket organ som er sykt.

Åndedrettet kan utløse smerter, og respirasjonen kan bli hurtig og overfladisk. Feber kan følge med, men det avhenger av sykdommen. Tarmfunksjonen er også ofte påvirket. Det kan opptre løs mage eller forstoppelse.

Diagnose

Den endelige diagnosen vil ofte kreve laboratorie- og røntgenundersøkelser i tillegg til en direkte undersøkelse av pasienten.

Behandling

Behandlingen avhenger av pasientens tilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg