Abdominalia, ukarakteriserte smerter eller ubehag i magen. Abdominalia betegner også et kompleks av symptomer som opptrer ved sykdom i de organene som ligger i, eller grenser mot, bukhulen.

Symptomer. I begynnelsen, og i lette tilfeller, kan plagene være så diffuse at man ikke umiddelbart vet hvilket organ symptomene kommer fra. Det kreves ofte supplerende undersøkelser og innleggelse på sykehus. Pasienten kan være slapp, føle seg uvel og ha kvalme med oppkast og smerter. Smertene kan være lokaliserte, og eventuelt kan de ha utstråling. Ved f.eks. gallestein kan smertene stråle opp mot den høyre skulderen, og ved nyrestein mot lysken og kjønnsorganene. Bukveggen kan være øm for trykk, og den kan også være helt stram. Dette gjelder særlig hvis bukhinnen er irritert eller betent. Lokalisasjonen av trykkømheten kan gi mistanke om hvilket organ som er sykt. Åndedrettet kan utløse smerter, og respirasjonen kan bli hurtig og overfladisk. Feber kan følge med, men det avhenger av sykdommen. Tarmfunksjonen er også ofte påvirket. Det kan opptre løs mage eller forstoppelse.

Diagnose. Den endelige diagnosen vil ofte kreve laboratorie- og røntgenundersøkelser i tillegg til en direkte undersøkelse av pasienten.

Behandlingen avhenger av pasientens tilstand, men den kan bli operativ

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.