Buken er den delen av kroppsveggen som ligger mellom brystkassen og bekkenet. Man bruker også betegnelsen «bukhulen», som er omgitt av bukveggen, på tross av at den ikke er noen egentlig hule, men er helt fylt med innvollsorganer. Den gjengse betegnelsen «magen» blir upresis eller feil.
Faktaboks
- Også kjent som
-
bukhulen
abdomen
Øverst grenser bukhulen mot ribbeinsbuene og den kuppelformede mellomgulvsmuskelen (diaphragma), som skiller bukhulen fra brysthulen. Nederst er det bekkenet (pelvis) med bekkenbunnen og bekkenorganene som danner grensen. Bakveggen dannes av ryggsøylen (columna vertebralis) og ryggmusklene. På forsiden avgrenses bukhulen av rette bukmuskler, på sidene av skrå bukmuskler.
Både bukveggenes innside og størstedelen av innvollene er overtrukket med en tynn hinne, bukhinnen (peritoneum). En del av innvollene (nyrene, binyrene, bekkenorganene, deler av tarmen, bukspyttkjertelen, de store blodkarene og den sympatiske grensestrengen med sine ganglier) befinner seg bak eller utenfor denne. Vi sier da at de ligger retro- eller ekstraperitonealt, i motsetning til de organene som er fullstendig omgitt av denne hinnen, og dermed ligger intraperitonealt. Det blir på den måten et dobbelt, sammenhengende lag bukhinne: én del som kler innsiden av bukveggen (peritoneum parietale), og én del som kler innvollsorganene (peritoneum viscerale) utenpå. Bukhinnen er dermed én sammenhengende hinne, uten skjøter, uten begynnelse og uten slutt.
Innvollene ligger ikke fritt eller «løst» i bukhulen. Noen av dem (for eksempel deler av tynntarmen) er forbundet til den bakre bukveggen med en fettholdig bindevevsfold (krøs eller mesenterium). Når tarmen blir kledd med peritoneum, medfører det at også mesenteriet får en dobbel fold av bukhinnen, ett lag på hver side.
I tillegg kler bukhinnen en ekstra, fettrik bindevevsfold: det store omentet (omentum majus) som henger ned som et «forkle» fra undersiden av magesekken. Det lille omentet (omentum minus) er en tilsvarende bindevevsfold, kledd med bukhinne, som dels er spent ut mellom magesekkens øvre bakside, dels mellom forsiden av tolvfingertarmen og leverens nedre bakside. På høyre side har denne folden en åpning (foramen omentale eller foramen epiploicum) som fører til et «rom» (bursa omentalis) som gir tilgang til organer bak magesekken.
Betennelse i et organ som er omgitt av bukhinnen, vil kunne kompliseres ved at betennelsen sprer seg og gir bukhinnebetennelse (peritonitt). Symptomene fra organer som er omgitt av bukhinnen er derfor som regel forskjellig fra symptomene fra organene som ligger utenfor den.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.