Forstoppelse er avføringsbesvær med treg eller hard avføring.

Faktaboks

Også kjent som
obstipasjon konstipasjon

Begrepet er vanskelig å definere, fordi man har svært varierende forhold til hva som er normalt. En mye brukt definisjon er avføring sjeldnere enn to ganger per uke. Viktigst er imidlertid at avføringen er så hard, eller så treg, at det representerer et problem for pasienten. Oftest vil det også dreie seg om en endring i forhold til tidligere avføringsmønster.

Årsaker

Aldring

Forstoppelse er en svært hyppig tilstand, spesielt hos eldre. Den vanligste årsaken er for langsom passasje av avføring gjennom tykktarmen. Det fører til at for mye væske suges tilbake, og det resterende tarminnholdet blir for hardt. Langsom passasje er hos mange en del av aldringsprosessen, men tendensen forsterkes ved sykdom, og spesielt ved inaktivitet, hvis man blir liggende i sengen eller av andre grunner reduserer sitt daglige aktivitetsnivå.

Kosthold

Uheldig kosthold er også en svært viktig årsak. Slaggfattig kosthold fører til at det aller meste av maten nedbrytes i tynntarmen, og bare beskjedne volumer vil gå over i tykktarmen. Dette gjør at tykktarmen ikke blir tilstrekkelig stimulert til aktivitet, og fører dermed til forsinket passasje. Irritabel tarmsyndrom vil svært ofte arte seg som periodevis forstoppelse og er en hyppig årsak hos yngre middelaldrende.

Stress

Det å ha avføring krever at det oppstår en avføringsrefleks. Denne refleksen oppstår når avføring kommer ned i endetarmen, slik at denne utvides. Refleksen medfører automatisk avføring hos småbarn, men etter hvert får vi evnen til å undertrykke avføringstrangen. Hvis dette gjøres regelmessig, vil etter hvert refleksen svekkes, og avføringen vil bli værende i endetarmen. Dette er et problem som i stor grad er knyttet til vestlig livsstil, stress og stramme tidsskjemaer med uregelmessige levevaner. Psykiske forstyrrelser, særlig depresjon, kan også bidra. Dette er altså funksjonelle årsaker til forstoppelse.

Indre sykdommer

En rekke sykdommer er assosiert med forstoppelsestendens, blant annet lavt stoffskifte (hypothyreose) og diabetes. Det finnes også sykdommer som primært gir forstoppelse, men dette er sjelden.

Tykktarmskreft vil på et tidspunkt gi forstoppelse, men vanligvis vil pasienten få andre plager først, slik som smerter, slim eller blod i avføringen eller andre endringer i avføringsmønsteret.

Legemidler

En lang rekke legemidler virker stoppende, særlig smertestillende tabletter og antikolinergika.

Diagnose

Det finnes spesialtester for å vurdere både passasjehastigheten, endetarmsfunksjonen og anatomiske forhold i tykktarmen, først og fremst røntgenundersøkelser. I svært mange tilfeller vil imidlertid sykehistorien være tilstrekkelig grunnlag for å forsøke enkle tiltak.

Behandling

Ved funksjonell forstoppelse, det vil si uten tilgrunnliggende sykdom som skal behandles, vil det viktigste være å etablere gode, regelmessige avføringsvaner, det vil for eksempel si god tid til toalettbesøk etter frokost, og et hensiktsmessig kosthold. Fiberrik kost, det vil si mye grønnsaker, grovt brød og andre kornprodukter, inneholder mange komponenter som ikke nedbrytes i tynntarmen, og som derfor vil fortsette uforandret over i tykktarmen. Dette fører til at avføringsvolumet blir større, og fiberinnholdet vil også binde mer væske, slik at tarminnholdet blir mykere.

I enkelte tilfeller vil avføringsmidler være nødvendig, men i svært mange tilfeller vil en komme til målet uten slik behandling, og derfor må tiltak alltid prøves før legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg