Akatisi er manglende evne til å sitte eller stå stille eller være i ro. Personer med akatisi vil typisk beskrive en følelse av rastløshet og ha en trang til å bevege seg.

Faktaboks

Uttale
akatisˈi
Etymologi
av gresk nektende a, og kathisis, ‘være sittende’
Også kjent som

akathisi, psykomotorisk rastløshet

Forekomst og årsaker

Hyppigheten av tilstanden er ukjent, men ved oppstart eller doseendring av visse medisiner oppstår akatisi oftest innen to uker. Akatisi kan være fremkalt av medisiner, slik som uønskede bivirkninger av disse. Akatisi sees hyppigst som bivirkning ved bruk av antipsykotika eller psykofarmaka.

Akatisi skyldes oftest utilsiktede og uønskede forandringer i sentralnervesystemets funksjon.

Symptomer

Akatisi er en bevegelsesforstyrrelse. Bevegelsene er ofte repeterende, slik som for eksempel: vandring, kryssing av armer, bevegelse av overkroppen frem og tilbake ved sitting, endring av stilling hele tiden og andre repeterende bevegelser.

Den nøyaktige mekanismen er ikke kjent. Når akatisi sees i sammenheng med bruk av medisiner, er mekanismen sannsynlig at medisinene blokkerer en spesiell type dopaminreseptor (type 2/D2-reseptorer).

Behandling

Tilstanden er plagsom, men ufarlig. Den er viktig å oppdage for å hindre kroniske plager. Akatisi kan føre til en ukomfortabel følelse og bekymring. Behandlingen består i å redusere dosen, eller eventuelt å skifte medikament.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg