Psykofarmaka er en samlebetegnelse for legemidler som brukes i behandlingen av psykiske lidelser.

Faktaboks

Uttale
psykofˈarmaka
Etymologi
av psyko- og gresk farmakon, ‘legemiddel’

Inndeling

Antipsykotika benyttes hovedsakelig i behandling av psykoser. De eldre preparatene kalles førstegenerasjons-antipsykotika, mens de nye antipsykotiske legemidlene kalles annengenerasjons-antipsykotika.

Antidepressiver er legemidler som er effektive mot depresjoner. Moderne antidepressiver har mindre bivirkninger enn eldre typer. Disse moderne medikamentene har også effekt mot andre psykiske lidelser, spesielt ulike angst- og tvangslidelser. Fordi medikamentene kan brukes ved ulike lidelser, bruker man ofte betegnelser som beskriver de nye medikamentenes virkningsprofil i synapsen, som for eksempel selektive serotonin-reopptakshemmere (SSRI) eller serotonin-noradrenalin-reopptakshemmere (SNRI).

Angstdempende midler (anxiolytika) er egentlig legemidler som demper angst, ordet har ofte blitt brukt om benzodiazepiner, en legemiddelgruppe som tidligere ble brukt i angstbehandling. I dag behandles angstlidelser som regel med antidepressiver og hovedsakelig SSRI, samt SNRI. Benzodiazepiner brukes bare unntaksvis ved forbigående angstepisoder eller i påvente av at annen farmakologisk behandling begynner å virke.

Hypnotika og sedativa er søvnfremmende eller dempende (sederende) legemidler.

Sentralstimulerende midler er medikamenter som øker våkenhetsgraden og som har fått en viss plass ved behandling av oppmerksomhetsforstyrrelser (ADHD).

I psykiatrisk behandling brukes også stemningsstabiliserende medikamenter som litium og legemidler som i utgangspunktet var utviklet for andre sykdommer, for eksempel antiepileptika.

Historikk

Belladonna, opium og andre legemidler har vært brukt i behandlingen av psykiske lidelser gjennom årtusener, men det var først i siste halvdel av 1800-tallet at farmakologisk behandling av psykiske lidelser begynte å bli systematisk utforsket. Gjennombruddet for moderne psykofarmakologisk behandling kom i begynnelsen av 1950-årene med introduksjon av klorpromazin, et antipsykotisk legemiddel, og noe senere antidepressive legemidler (trisykliske antidepressiver, TCA).

I 1990-årene ble det introdusert en rekke nye psykofarmaka i Norge som synes å ha samme effekt som de gamle, men med tilsynelatende mindre bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg