psykofarmaka

Psykofarmaka er en samlebetegnelse for legemidler som brukes i behandlingen av psykiske lidelser.

Faktaboks

Uttale
psykofˈarmaka
Etymologi
av psyko- og gresk farmakon, ‘legemiddel’

Inndeling

Antipsykotika benyttes hovedsakelig i behandling av psykoser. De eldre preparatene kalles førstegenerasjons-antipsykotika, mens de nye antipsykotiske legemidlene kalles annengenerasjons-antipsykotika.

Antidepressiver er legemidler som er effektive mot depresjoner. Moderne antidepressiver har mindre bivirkninger enn eldre typer. Disse moderne medikamentene har også effekt mot andre psykiske lidelser, spesielt ulike angst- og tvangslidelser. Fordi medikamentene kan brukes ved ulike lidelser, bruker man ofte betegnelser som beskriver de nye medikamentenes virkningsprofil i synapsen, som for eksempel selektive serotonin-reopptakshemmere (SSRI) eller serotonin-noradrenalin-reopptakshemmere (SNRI).

Angstdempende midler (anxiolytika) er egentlig legemidler som demper angst, ordet har ofte blitt brukt om benzodiazepiner, en legemiddelgruppe som tidligere ble brukt i angstbehandling. I dag behandles angstlidelser som regel med antidepressiver og hovedsakelig SSRI, samt SNRI. Benzodiazepiner brukes bare unntaksvis ved forbigående angstepisoder eller i påvente av at annen farmakologisk behandling begynner å virke.

Hypnotika og sedativa er søvnfremmende eller dempende (sederende) legemidler.

Sentralstimulerende midler er medikamenter som øker våkenhetsgraden og som har fått en viss plass ved behandling av oppmerksomhetsforstyrrelser (ADHD).

I psykiatrisk behandling brukes også medikamenter som i utgangspunktet var utviklet for andre sykdommer, for eksempel antiepileptika.

Historikk

Belladonna, opium og andre legemidler har vært brukt i behandlingen av psykiske lidelser gjennom årtusener, men det var først i siste halvdel av 1800-tallet at farmakologisk behandling av psykiske lidelser begynte å bli systematisk utforsket. Gjennombruddet for moderne psykofarmakologisk behandling kom i begynnelsen av 1950-årene med introduksjon av klorpromazin, et antipsykotisk legemiddel, og noe senere antidepressive legemidler (trisykliske antidepressiver, TCA).

I 1990-årene ble det introdusert en rekke nye psykofarmaka i Norge som synes å ha samme effekt som de gamle, men med tilsynelatende mindre bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg