Psykofarmaka, samlebetegnelse for legemidler hvis hovedeffekt er å påvirke psykiske funksjoner og dermed brukes i behandlingen av psykiske lidelser. Belladonna, opium og andre legemidler har vært brukt i behandlingen av psykiske lidelser gjennom årtusener, men det var først i siste halvdel av 1800-tallet at farmakologisk behandling av psykiske lidelser begynte å bli systematisk utforsket. Gjennombruddet for moderne psykofarmakologisk behandling kom i begynnelsen av 1950-årene med introduksjon av klorpromazin, et nevroleptikum, og noe senere antidepressive legemidler (trisykliske antidepressiva, TCA). I 1990-årene ble det introdusert en rekke nye psykofarmaka i Norge som synes å ha samme effekt som de gamle, men med mindre bivirkninger.

Psykofarmaka som har sin hovednytte i behandling av psykoser kalles nevroleptika. De nye nevroleptika som har mindre bivirkninger kalles ofte «atypiske nevroleptika» eller «annen generasjons nevroleptika» fordi de delvis har en noen annen effekt på nervecellenes receptorer. Antidepressiva betegnet opprinnelige legemidler som var effektive mot depresjoner. Ved innføring av nyere antidepressiva med mindre toksisitet og bivirkninger, har det imidlertid vist seg at disse medikamentene også er effektive mot andre psykiske lidelser, spesielt ulike angst- og tvangslidelser. Begrepet antidepressiva erstattes derfor mer og mer av betegnelser som beskriver de nye medikamentenes virkningsprofil i synapsen som f.eks. selektive serotoninreopptakshemmere SSRI (av engelsk: selective serotonin reuptake inhibitor) eller SNaSRI (selektiv noradrenalin- og serotoninreopptakshemmer). Anxiolytika betegner egentlig legemidler som demper angst, men ordet brukes i praksis mest om benzodiazepiner som er den type legemidler som kan dempe angst hurtigst.

Hypnotika og sedativa er psykofarmaka som virker søvnfremmende eller dempende (sederende). Psykostimulerende psykofarmaka er medikamenter som øker våkenhentsgraden og som har fått en viss plass ved behandling av oppmerksomhetsforstyrrelser. I psykiatrisk behandling brukes også medikamenter som primært ikke var utviklet som psykofarmaka, f.eks. antiepileptika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.