Renin-angiotensin-aldosteron-systemet
Renin-angiotensin-aldosteron-systemet er et av de viktigste angrepspunktene for mange av dagens blodtrykksmedisiner. Renin er et enzym som skilles ut av nyrene ved for lavt blodtrykk. Renin spalter angiotensin til angiotensin I, som videre kan spaltes av enzymet angiotensinkonverterende enzym (ACE) til angiotensin II. Sistnevnte har en rekke virkninger på ulike organer. Fellesnevneren for virkningene er at blodtrykket stiger. Ved å hemme dette systemet kan man forhindre høyt blodtrykk.

Angiotensin er peptider som innsnevrer små arterier slik at blodtrykket stiger. Det finnes to typer: angiotensin I og II. Angiotensinene er viktige hormoner i renin-angiotensin-aldosteron-systemet (RAAS).

Faktaboks

Uttale
angiotensˈin
Etymologi

av gresk angeion, 'kar, åre' og latin tendere, 'å spenne, strekke'

Angiotensin I består av 10 aminosyrer og spaltes fra plasmaproteinet angiotensinogen av enzymet renin. Ved hjelp av angiotensin-konverterende enzym (ACE) spaltes to av aminosyrene fra angiotensin I, og derved dannes angiotensin II, som er et sterkt virkende angiotensin.

Angiotensin virker også på binyrene slik at utskillelsen av aldosteron og adrenalin øker. Dette fører blant annet til nedsatt salt- og vannutskillelse i urinen og økt blodtrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg