Adrenalinets oppbygning
Adrenalinets oppbygning

Adrenalin er et hormon som dannes i binyremargen fra aminosyrene fenylalanin eller tyrosin og tilhører substansgruppen katekolaminer. Utskillelsen av hormonet i blodet reguleres av impulser fra det sympatiske nervesystemet, og virkningene av det i organismen tilsvarer hovedsakelig de som fremkalles av det sympatiske nervesystemets nerveforbindelser til organene.

Faktaboks

Uttale
adrenalˈin
Etymologi
fra latin ad, ‘over, til’ og ren, ‘nyre’
Også kjent som

epinefrin

Virkemåte

Adrenalin virker på adrenerge reseptorer som uttrykkes i cellemembranen.

Transmittersubstansen, som i det sympatiske systemet overfører impulsene fra nerveendene til mottakercellene, er så godt som overalt noradrenalin, et stoff som er nært beslektet med adrenalin og har lignende virkninger. Binyremargen fungerer i praksis som et depot for adrenalin. Dette setter det sympatiske systemet i stand til å påvirke hele organismen på én gang. Overproduksjon av adrenalin og noradrenalin i binyremargen sees ved binyremargsvulster (feokromocytomer).

Medisinsk anvendelse

Adrenalin, som kan fremstilles syntetisk, har flere viktige medisinske funksjoner. Den utvidende virkningen på bronkiene utnyttes i behandling av astma, idet pasienten puster inn en fint forstøvet adrenalinoppløsning fra en spray. Tilsetter man adrenalin til et lokalbedøvende stoff som sprøytes inn i huden, blir virkningen av bedøvelsen mer langvarig, fordi adrenalin får blodårene i området til å trekke seg sammen slik at sirkulasjonen opphører. Det minker samtidig blødning fra snittet ved kirurgi. Adrenalin har en kraftig stimulerende effekt på hjertet og kan gis intravenøst ved hjertestans.

Hormonet har også vært brukt mot plutselig blodtrykksfall og kretsløpssjokk ved operasjoner, mot alvorlige blødninger og allergireaksjoner, men i disse tilfellene foretrekkes nå noradrenalin, som har færre bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev kjell arne engelsø

I Cappelens bok for psykologi 1 for videregående skole ( s 217) er det nevnt at adreanalin også påvirker humør, energinivå og evne til å tåle stress idet daglige. Dette er faktorer som svært mange er opptatte av, og som kanskje burde vært tatt med + aktiviteter som kan stimulere adrenalinproduksjon ( som kan sette dette inn i et helseperspektiv...)

skrev Jens Petter Berg

HeiTakk for kommentar til artikkelen om adrenalin! Tilførsel av adrenalin til forsøkspersoner viser at den følelsesmessige reaksjonen som dominerer er frykt. I tillegg kan adrenalin forsterke hukommelsen og minner i tilknytning til stressfylte opplevelser. Det har ført til mistanke om at effekter av adrenalin kan medvirke til post-traumatisk stress-syndrom.Disse effektene av adrenalin passer med at det er et kraftig stresshormon som mobiliserer kroppen til "fight or flight". Adrenalinets betydning for overlevelse var nok viktigere for steinaldermennskene enn det er i dag. Hvis man av medisinske årsaker må fjerne binyrene (som blant annet produserer adrenalin), er det ikke nødvendig å erstatte bortfallet av adrenalin. Kortisol og aldosteron, som også produseres av binyrene, må erstattes.Det er riktig at adrenalin øker energinivået ved at hormonet mobiliserer glukose og fettstoffer til blodbanen slik at musklene har rikelig med drivstoff. Det kan være gunstig i noen minutter eller timer, men vil over lengre tid være uheldig.Det såkalte adrenalin-kicket som utøvere av ekstremsport forteller at de får, er ikke nødvendigvis forårsaket av adrenalin, som ikke så lett passerer blod-hjerne-barrieren og dermed kan påvirke sentralnervesystemet. Det er kanskje heller snakk om andre stoffer som frigjøres i hjernen, som for eksempel endorfiner, som kan gi en ruslignende effekt.

skrev Jon Richardsen

Siste setning i artikkelen, som omtaler intrakardiell adrenalintilførsel ved hjertestans, har primært historisk interesse, og bør kanskje utelates/omarbeides. En slik adm.form gir ingen bedret overlevelse, og risikoen for myokard- og/eller koronarkarskade er stor ved blind injeksjon. Adm.formen er fjernet fra gjeldende, standard HLR-anbefalinger, ref. http://nrr.org/index.php/retningslinjer/norske-retningslinjer-2015. Et lite forbehold for bruk av en slik adm.form under spesielle omstendigheter, f.eks. i forbindelse med åpen hjertekirurgi.

svarte Jens Petter Berg

Takk for kommentaren. Jeg er enig og omformulerer det siste avsnittet slik at det blir i samsvar med gjeldende retningslinjer for hjerte-lunge-redning.

skrev Jon Richardsen

Teksten i faktaboksen er vel litt upresis. Adrenalin er ikke synonymt med Katekolamin,men tilhører - sammen med Noradrenalin og Dopamin - substansgruppen katekolaminer

svarte Jens Petter Berg

Takk for kommentaren som jeg er enig i. Jeg har fjernet teksten i faktaboksen og lagt inn i innledningen av artikkelen at adrenalin tilhører substansgruppen katekolaminer.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg