aortaklaffen

Hjertets klaffeplan sett ovenfra (forkamrene er fjernet). Øverst: diastole med atrioventrikulærklaffene åpne og aorta- og pulmonalklaffen lukket. Blodet presses fra forkamrene til hjertekamrene. Nederst: systole med atrioventrikulærklaffene lukket og aorta- og pulmonalklaffen åpen. Blodet presses fra hjertekamrene og ut i det store og lille kretsløp.
Hjertets klaffeplan
Av /ADAM.

Aortaklaffen er hjerteklaffen som er lokalisert mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåren (aorta). Den er dannet som forsterkede bindevevsfolder av bindevevslaget som kler hjertet på innsiden, endokard.

Faktaboks

også kjent som:

Valva aortae

Aortaklaffen er formet som tre konkave, halvmåneformede 'lommer' eller blad som kan åpne forbindelsen når trykket i venstre hjertekammer er større enn i aorta. Denne fasen av hjertets sammentrekning kalles systole. I hjertets hvilefase (diastolen) presses de lommeformede bladene mot hverandre og lukkes. Aortaklaffen fungerer dermed som en tilbakeslagsventil, som sikrer at blodstrømmen bare går ut i kretsløpet gjennom aorta. Hver av lommene er konkav på aortasiden, men ligger slik an mot hverandre at de ikke vrenger seg på grunn av blodtrykket i aorta.

Formen på klaffen kalles også semilunar-klaff eller lommeklaff. Det finnes en tilsvarende klaff mellom lungearterien (truncus pulmonalis) og høyre hjertekammer, pulmonalklaffen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg