aortaklaffen

Hjertets klaffeplan
Hjertets klaffeplan sett ovenfra (forkamrene er fjernet). Øverst: diastole med atrioventrikulærklaffene åpne og aorta- og pulmonalklaffen lukket. Blodet presses fra forkamrene til hovedkamrene. Nederst: systole med atrioventrikulærklaffene lukket og aorta- og pulmonalklaffen åpen. Blodet presses fra hovedkamrene og ut i det store og lille kretsløp.
Hjertets klaffeplan
Av /ADAM.

Artikkelstart

Aortaklaffen er hjerteklaffen mellom hjertets venstre hovedkammer og aorta (hovedpulsåren). Den består av forsterkede bindevevsfolder av bindevevslaget som kler hjertet på innsiden, endokard.

Faktaboks

Også kjent som

Valva aortae

Aortaklaffen er formet som tre konkave, halvmåneformede 'lommer' eller blad. Slike lommer kalles også lommeklaffer eller semilunarklaffer. Den konkave siden vender mot aortasiden. Lommene ligger mot hverandre – en høyre, en venstre og en bakre 'lomme' – slik at de ikke vrenger seg på grunn av blodtrykket i aorta.

'Lommene' slår opp mot aortaveggen når trykket i venstre hovedkammer er større enn i aorta. Denne fasen av hjertets sammentrekning kalles systole. I hjertets hvilefase (diastolen) presses de lommeformede bladene mot hverandre og lukkes. Aortaklaffen fungerer dermed som en tilbakeslagsventil, som sikrer at blodstrømmen bare går en vei: ut i kretsløpet gjennom aorta.

Det finnes en tilsvarende klaff mellom lungearterien (truncus pulmonalis) og høyre hjertekammer, pulmonalklaffen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg