apolipoprotein E er et apolipoprotein, altså et protein som stabiliserer transportmediene for kolesterol og triglyserider i blod.

Apolipoprotein E måles ikke så ofte som de andre apolipoproteinene. Ved undersøkelse av apolipoprotein E gjør man en gentest der man analyserer hva slags apo E en person har arvet fra sine foreldre. Man måler altså ikke konsentrasjonen av apo E i blodet.

Det er tre vanlig forekommende varianter av apo E: apo E2, apo E3 og apo E4.

Sykdommer tilknyttet apo E

Alzheimers sykdom

Apo E4 gir økt risiko for Alzheimers sykdom, og risikoen er høyere dersom man har arvet E4 fra både mor og far, enn dersom man har arvet det bare fra den ene av foreldrene. Risikoen apo E4 utgjør for Alzheimers sykdom blir imidlertid justert av mange andre faktorer.

Det er verken nødvendig eller tilstrekkelig å ha apo E4 for å utvikle Alzheimers sykdom. Personer i meget høy alder med apo E4 er beskrevet å ikke å ha fått sykdommen. Videre finner man ofte Alzheimers sykdom hos personer som ikke har E4. Det er derfor ikke anbefalt å teste for apo E med hensikt å stille diagnosen Alzheimers sykdom eller for å anslå risiko for fremtidig utvikling av demens. Testen kan derimot benyttes til å skille ulike typer demens fra hverandre ved allerede påvist demens.

Hyperlipoproteinemi type 3

Man kan også undersøke apo E ved mistanke om hyperlipoproteinemi type 3. Det er en spesiell og sjelden tilstand hvor pasienten har høye nivåer av både triglyserid og kolesterol i blodet. Apo E2 fra begge foreldre disponerer for denne sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg