Aseksualitet er å ikke opplever seksuelle følelser som tiltrekning eller lyst. Aseksuelle personer kan likevel av ulike grunner velge å delta i seksuelle handlinger alene eller med partnere. Aseksuelle kan oppleve romantiske følelser og definere seg som for eksempel homoromantisk, altså at man er romantisk interessert i personer av samme kjønn, eller heteroromantisk, som betyr at man er romantisk interessert i personer av ulikt kjønn. Noen med aseksuell orientering velger å leve alene, mens andre lever i et følelsesmessig forhold med andre.

Det å ikke oppleve seksuelle følelser kan være periodisk eller varig. Aseksualitet er ikke en sykdom, men for noen kan fravær av seksuell lyst skyldes både psykiske og fysiske forhold. Opplevelsen av å ikke ha seksuelle behov kan variere fra situasjon til situasjon. Noen personer med en aseksuell orientering opplever aldri seksuell lyst eller begjær, mens andre kan ha det i perioder av livet eller i visse situasjoner. Demiseksuell, som er en underkategori av aseksuelle, er når noen opplever seksuelle følelser først etter at de har etablert en nær følelsesmessig relasjon.

Mennesker er forskjellige hva gjelder graden av seksuell lyst, og aseksualitet betraktes i økende grad som en av mange variasjoner innen seksuelt mangfold. Innenfor skeiv teori blir aseksualitet brukt som kritikk av samfunnsskapte forventninger og heteronormative antagelser om at alle mennesker har seksuell lyst og ønsker å være seksuelt aktive. Innenfor skeiv teori forstås derfor aseksualitet som et eksempel på menneskelig mangfold og ikke som uttrykk for sykdom.

Personer med aseksuell orientering omtales gjerne under samlebegrepet for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter, LHBT. Noen vil også si at aseksuell går inn under identiteten skeiv, altså at man på ulike måter bryter med normer for kjønn og seksualitet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Susie Scott & Matt Dawson (2015). Rethinking asexuality: A symbolic interactionist account i tidsskriftet «Sexualities», nr 1/2, årgang 18. https://doi.org/10.1177/1363460714531273
  • Megan Milks & Carly J. Ceranowski (2014). Why Asexuality, Why Now?. I Carly J. Cerankowskiand Megan Milks (red.) Asexualities: Feminist and Queer Perspectives. Routledge, s. 1-16.
  • Tone Hellesund (2003). Kapitler fra singellivets historie. Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg