LHBT

Regnbogeflagget
Regnbueflagget er et symbol på LHBT-bevegelsen.
Regnbogeflagget
Av .
Lisens: CC BY 2.0

LHBT er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Dette er et samlebegrep for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter, som brukes både av myndigheter, rettighetsorganisasjoner og forskere.

LHBT-begrepet favner både betegnelser knyttet til seksuell orientering (lesbisk, homofil, bifil), og kjønnsidentitet (trans).

Ikke-heterofilt mangfold

LHBT kommer fra engelsk LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) der begrepet har utviklet seg gradvis gjennom rettighetsarbeidet til frivillige organisasjoner, som har gått fra å kun være organisasjoner for «homofile» til å synliggjøre lesbiske kvinner, anerkjenne bifile og inkludere alle med annen kjønnsidentitet eller uttrykk (se transperson, transseksualisme, transvestitt).

LHBT er ment å vise fram mangfoldet i «seksualitets- og kjønnsidentitets-baserte kulturer», og brukes noen ganger for å referere til alle som ikke er heterofile eller lever i det kjønnsutrykket de er født med. Et annet uttrykk som kan brukes for å symbolisere mangfoldet er «regnbue»; regnbue-familier, regnbue-organisasjon. Regnbuen er også det internasjonale symbolet for LHBT-organisasjoner.

Diskriminering av mange ulike grupper

LHBT blir oftest brukt som en forstavelse til andre ord: LHBT-person, LHBT-organisasjonene, LHBT-forskningen, LHBT-rettigheter. Selv om hver gruppe innen LHBT-forkortelsen har sine spesielle kjennetegn og ulike utfordringer er fellestrekket at de er i fare for å bli diskriminert på grunnlag av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Det er disse gruppene Yogyakarta-prinsippene (prinsipper utarbeidet av en internasjonal gruppe menneskerettseksperter i byen Yogyakarta i Indonesia i 2006 og som tar for seg en rekke menneskerettigheter og hvordan disse bør gjennomføres overfor seksuelle minoriteter) ønsker å beskytte mot diskriminering.

Andre varianter av forkortelsen

I LHBT-organisasjonene er det stadig diskusjon om det bør flere bokstaver med i forkortelsen og mange av de internasjonale organisasjonene bruker LHBTI for å inkludere intersex.

Andre forslag er blant annet LHGBTIQA, der Q står for queer (skeiv) og A for ally, altså allierte heterofile. Noen setter en A til for aseksuell, som beskriver personer som ikke opplever seksualitet i det hele, eller det står for aromantisk, som innebærer at en ikke forholder seg til andre med sin seksualitet. Andre legger til enda en ekstra Q for Questioning, å stille spørsmål ved hele kjønnstenkingen. Dersom vi tar alt med, blir resultatet: LHBTIQQAA.

I FNs dokumenter er den vanlige forkortelsen «SOGI», som brukes i stedet for LHBT, det er forkortelse for «sexual orientation, gender identity», altså seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Tom Claes, 2011, «LGBTQ-etc studies», http://philosophy.ugent.be
  • National Lesbian & Gay Journalist Association: Stylebook Supplement on LGBT Terminology
  • Angela Pattatuchi Aragon, 2006, “Challenging Lesbian Norms: Intersex, Transgender, Intersectional and Queer Perspektives, Haworth Press.
  • Michael Schankle, 2006, «The Handbook of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered Public health», Haworth Press.
  • Jonathan Alexander & Karen Yescavage, 2004, “Bisexuality and Transgenderism: InterSEXions of The Others”, Haworth Press.
  • Mark Blasius, 2001, “Sexual identities. Queer politics: Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered politics.”, Temple University Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg