Ataraksika er en eldre fellesbetegnelse for flere legemidler som har blitt brukt eller brukes i behandlingen av psykiatriske lidelser. Det beskriver et beroligende og angstdempende legemiddel, som ikke gir vesentlig døsighet eller tretthet.

Faktaboks

Uttale
atarˈaksika

Man skilte mellom to hovedgrupper ataraksika: tunge ataraksika, antipsykotika, som brukes i behandlingen av alvorlige psykiske lidelser og beslektede tilstander, og lette ataraksika, som tidligere ble brukt i angstbehandling.

Tunge ataraksika

Tunge ataraksika ble brukt om fenotiazinderivater og beslektede antipsykotika (klorpromazin, klorprotixen osv.), butyrofenonderivater (haloperidol m.m.), og de nyere antipsykotika («atypiske»). Disse stoffene ble innført i psykiatrien fra 1950-tallet (klorpromazin), med en påfølgende utvikling av medikamentell antipsykotisk behandling.

Lette ataraksika

Begrepet lette ataraksika omfatter midler som tidligere ble brukt i angstbehandling. De best kjente og mest utbredte hører til gruppen benzodiazepin-derivater (diazepam, klonazepam, nitrazepam, oxazepam, flunitrazepam). Disse har i dag liten plass i medikamentell angstbehandling.

I dag er forskjellige typer antidepressiver førstevalg ved medikamentell angstbehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg