ataraksika

Ataraksika er en eldre fellesbetegnelse for flere legemidler som har blitt brukt eller brukes i behandlingen av psykiatriske lidelser. Det beskriver et beroligende og angstdempende legemiddel, som ikke gir vesentlig døsighet eller tretthet.

Faktaboks

uttale:
atarˈaksika
etymologi:

av gresk ataraksia

Man skilte mellom to hovedgrupper ataraksika: tunge ataraksika, antipsykotika, som brukes i behandlingen av alvorlige psykiske lidelser og beslektede tilstander, og lette ataraksika, som tidligere ble brukt i angstbehandling.

Tunge ataraksika

Tunge ataraksika ble brukt om fenotiazinderivater og beslektede antipsykotika (klorpromazin, klorprotixen osv.), butyrofenonderivater (haloperidol m.m.), og de nyere antipsykotika («atypiske»). Disse stoffene ble innført i psykiatrien fra 1950-tallet (klorpromazin), med en påfølgende utvikling av medikamentell antipsykotisk behandling.

Lette ataraksika

Begrepet lette ataraksika omfatter midler som tidligere ble brukt i angstbehandling. De best kjente og mest utbredte hører til gruppen benzodiazepin-derivater (diazepam, klonazepam, nitrazepam, oxazepam, flunitrazepam). Disse har i dag liten plass i medikamentell angstbehandling.

I dag er forskjellige typer antidepressiva førstevalg ved medikamentell angstbehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg