Atlas.
Atlas (C1) sett ovenfra/bakfra. De to leddflatene (eggledd) artikulerer med hodeskallens underside. Pilen peker på fovea dentis, som er leddpannen til dens axis (C2).
Atlas.
Av .

Atlas er den øverste halsvirvelen som bærer hodeskallen. Den kalles også 'ringvirvelen', siden den er formet som en oval ring og verken har virvellegeme eller ryggtagg.

Faktaboks

Uttale
ˈatlas
Etymologi
gresk, etter den mytologiske titanen Atlas som bar himmelhvelvingen
Også kjent som

C1 (hvor C står for cervikal, 'som har med halsen å gjøre')

Den er den bredeste av halsvirvlene. I hjørnene på hver side er det et hull hvor vertebralarterien (arteria vertebralis) går gjennom. Disse hjørnene kan kjennes under huden, mellom øreknuten og kjevevinkelen.

Oversiden av atlas danner leddforbindelse (atlanto-oksipitalleddet) med bakhodebeinet i hodeskallen. Det er et eggledd på hver side av utgangen til ryggmargen. Den vesentligste bevegelsen her er nikking med hodet (derfor også kalt «ja-leddet»).

Undersiden av atlas danner to plane ledd (atlanto-aksialleddet) med den nest øverste halsvirvelen, axis (C2). Dessuten danner den oppstikkende «tannen» på C2 (dens axis) et glideledd mot innsiden av fremre atlasbue, hvor det er en liten grop (fovea dentis). Det er her, mellom atlas og axis, at størsteparten av hodets rotasjon skjer (derfor er det også kalt «nei-leddet»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg