atlas (halsvirvel)

Atlas (C1) sett ovenfra/bakfra. De to leddflatene (eggledd) artikulerer med hodeskallens underside. Pilen peker på fovea dentis, som er leddpannen til dens axis (C2).
Atlas.
Av .

Artikkelstart

Atlas, eller C1, er den øverste halsvirvelen som bærer hodeskallen. Den kalles også ringvirvelen, siden den er formet som en oval ring og verken har virvellegeme eller ryggtagg.

Faktaboks

Uttale
ˈatlas
Etymologi
gresk, etter den mytologiske titanen Atlas som bar himmelhvelvingen

Den er den bredeste av halsvirvlene, og de laterale hjørnene, hvor vertebralarterien (arteria vertebralis) går gjennom et hull, kan palperes under huden, mellom øreknuten og kjevevinkelen.Oversiden av atlas danner leddforbindelse (atlanto-oksipitalleddet) med bakhodebenet i hodeskallen ved et eggledd på hver side av utgangen til ryggmargen. Den vesentligste bevegelsen her er nikking med hodet (derfor også kalt «ja-leddet»). Undersiden av atlas danner to plane ledd med den nest øverste halsvirvelen, C2 (axis). Dessuten danner den oppstikkende «tannen» på C2 (dens axis) et glideledd mot innsiden av fremre atlasbue, hvor det er en liten grop (fovea dentis). Det er her, mellom atlas og axis, at størsteparten av hodets rotasjon skjer (derfor er det også kalt «nei-leddet»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg