Bakhodebeinet
Bakhodebeinet (os occipitale) i hodeskallen.
Av /Shutterstock.

Bakhodet, occiput, er nedre og bakre del av hodet. Det dannes av bakhodebeinet (os occipitale), hvor det i bunnen er en stor åpning (foramen magnum) til ryggmargkanalens forbindelse med hjerneskallen. Både ryggmargen og flere nerver og blodkar går gjennom denne åpningen.

Beinete strukturer

På hver side har åpningen en bred, fremstikkende leddflate, condylus occipitalis, som forbinder skallen med den øverste halsvirvelen (atlas) via et dobbelt eggledd: atlanto-oksipitalleddet (articulatio atlantooccipitalis). Midt baktil har bakhodebeinet en fremstikkende knute (protuberantia occipitalis externa) som danner feste for nakkeligamentet (ligamentum nuchae). Den kan kjennes under huden og er som regel tydelig mer markert hos menn enn hos kvinner. Til hver side for knuten går det en mer eller mindre skarp beinkam (linea nuchae) som danner feste for deler av nakkemuskulaturen. Bakhodebeinet ender øverst i en spiss hvor det er forbundet med de to issebeina (ossa parietalia) i lambdasømmen (sutura lambdoidea). På sidene er det forbundet med tinningbeina (ossa temporalia) og fortil på undersiden med kilebeinet (os sphenoidale).

Innsiden av bakhodebenet

Like innenfor bakhodebeinet ligger lillehjernen. Innsiden av bakhodebeinet danner her to konkaviteteter (fossae occipitales cerebellares) som passer til lillehjernens form. Denne delen av hjerneskallen kalles bakre skallegrop. Like over den bakre skallegropen ligger storehjernens bakhodelapper. I dette bakre storehjerneavsnittet registreres nervesignaler fra øynenes netthinner. Ved mistanke om sykdom i sentralnervesystemet er det noen ganger nødvendig å ta ut en liten mengde av hjerne-ryggmargsvæsken (cerebrospinalvæsken) for nærmere undersøkelse. Oftest gjøres dette ved innstikk i nedre del av ryggraden, såkalt spinalpunksjon, men man kan også føre en nål gjennom foramen magnum og suge ut litt væske fra undersiden av hjernen.

Muskulatur

Flere av rygg- og nakkemusklene fester seg på bakhodebeinet (musculus trapezius, musculus semispinalis capitis, musculus splenius capitis, musculus rectus capitis posterior major & minor). Fra skalleoverflaten baktil løper en muskel opp til hodebunnens overflate. Denne bakhodemuskelen (musculus occipitalis) holder pannehuden stram ved at den trekker i skalpen (musculus epicranius).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg