bakhodet

Bakhodet, occiput, er nedre og bakre del av hodet. Det dannes av bakhodebenet (os occipitale), hvor det er en stor åpning (foramen magnum) til ryggmargkanalens forbindelse med hjerneskallen. Både ryggmargen og flere nerver og blodkar går gjennom denne åpningen.

Benete strukturer

På hver side har åpningen en bred, fremstikkende leddflate, condylus occipitalis, som forbinder skallen med den øverste halsvirvelen (atlas) via et dobbelt eggledd (atlanto-oksipitalleddet). Midt baktil har bakhodebenet en fremstikkende knute (protuberantia occipitalis externa) som danner feste for nakkeligamentet (ligamentum nuchae). Den kan kjennes under huden og er som regel betydelig mer markert hos menn enn hos kvinner. Til hver side for knuten går det en mer eller mindre skarp benkam (linea nuchae) som danner feste for deler av nakkemuskulaturen. Bakhodebenet ender øverst i en spiss hvor det er forbundet med de to issebena (ossa parietalia) i lambdasømmen (sutura lambdoidea), på sidene er det forbundet med tinningbena (ossa temporalia) og fortil under med kilebenet (os sphenoidale).

Innsiden av bakhodebenet

Like innenfor bakhodebenet ligger lillehjernen. Innsiden av bakhodebenet danner her to konkaviteteter (fossae occipitales cerebellares) som passer til lillehjernens form. Denne delen av hjerneskallen kalles bakre skallegrop. Like over den bakre skallegropen ligger storhjernens bakhodelapper. I dette bakre storhjerneavsnittet registreres nervesignaler fra øynenes netthinner. Ved mistanke om sykdom i sentralnervesystemet er det noen ganger nødvendig å ta ut en liten mengde av hjerne-ryggmargsvæsken (cerebrospinalvæsken) for nærmere undersøkelse. Oftest gjøres dette ved innstikk i nedre del av ryggraden, såkalt spinalpunksjon, men man kan også føre en nål gjennom foramen magnum og suge ut litt væske fra undersiden av hjernen.

Muskulatur

Flere av rygg- og nakkemusklene fester seg på bakhodebenet (musculus trapezius, musculus semispinalis capitis, musculus splenius capitis, musculus rectus capitis major & minor). Fra skalleoverflaten baktil løper en muskel opp til hodebunnens overflate. Denne bakhodemuskelen (musculus occipitalis) holder pannehuden stram ved at den trekker i skalpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg