Bakhodet, occiput, er nedre bakre del av hodet. Det dannes av bakhodebenet (os occipitale), hvor det er en stor åpning (foramen magnum) til ryggmargkanalens forbindelse med hjerneskallen. Både ryggmargen og flere nerver og blodkar går gjennom denne åpningen. På hver side har den en bred, fremstikkende leddflate som forbinder skallen med den øverste halsvirvelen (atlanto-oksipitalleddet).

Lillehjernen ligger like innenfor bakhodebenet. Like over ligger storhjernens bakhodelapper. I dette storhjerneavsnittet registreres nerveimpulser fra øynenes netthinner. Ved mistanke om sykdom i sentralnervesystemet er det noen ganger nødvendig å ta ut en liten mengde av hjerne-ryggmargsvæsken (cerebrospinalvæsken) for nærmere undersøkelse. Oftest gjøres dette ved innstikk i nedre del av ryggraden (spinalpunksjon), men man kan også føre en nål gjennom foramen magnum og suge ut litt væske fra undersiden av hjernen.

Fra skalleoverflaten baktil løper en muskel ut til hodebunnens overflate. Denne bakhodemuskelen (musculus occipitalis) holder pannehuden stram ved at den trekker i skalpen. Også flere av hals- og nakkemusklene fester seg på bakhodebenet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.