Nakkeledd er ekte ledd mellom de øverste virvlene i halsen og hodeskallen. Leddforbindelsene mellom hodeskallen og de to (tre) øverste virvlene, hvor hodebevegelsene i hovedsak skjer, betegnes ofte som hodeskalle-nakkevirvelkomplekset.

Vi skiller mellom øvre og nedre nakkeledd.

Øvre nakkeledd

Øvre nakkeledd (articulatio atlantooccipitalis) er forbindelsen mellom den første (øverste) halsvirvelen, atlas (C1), og de to kondylflatene på bakhodebeinets basis, os occipitale. Det er funksjonelt et dobbelt eggledd (se ledd, Form og bevegelighet), og bevegelsene er hovedsakelig nikkebevegelser (vi kaller det derfor «ja-leddet»), i noen grad også sidebevegelser.

Nedre nakkeledd

Nedre nakkeledd (articulatio atlantoaxialis) er forbindelsen mellom første og andre halsvirvel (axis, C2), og er egentlig et sammensatt ledd. Fortil danner den oppstikkende tappen eller «tannen» på axis (dens axis) leddforbindelse med en liten leddpanne (fovea dentis) på innsiden av første halsvirvel, baktil med et bånd som er spent tvers over atlasbuen (ligamentum transversum atlantis). Dessuten artikulerer de to virvlene med hverandre ved at de nedre parede, plane sideleddene på atlas legger seg på de øvre parede sideleddene til axis.

Det nedre nakkeleddet er funksjonelt to plane ledd. Det blir dermed mulig å foreta dreininger i horisontalplanet mellom C1 og C2 (vi kaller det derfor «nei-leddet»). Ved slike dreininger beveger hodet og C1 seg sammen, siden eggledd ikke kan rotere, mens C2 blir stående stille. C1 kan normalt rotere i forhold til C2 inntil 35–40°. Både rotasjonen og nikkebevegelsene blir bremset av de to alarligamentene (ligamenta alaria) som forbinder dens axis med undersiden av hodeskallen.

Klinikk

Nakkeleddene er relativt svake mot sidekrefter, og ligamentskader er derfor hyppige (fall, trafikkuhell/whiplash-skader).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg