Avslapning, eller avspenning, er en behandlingsform som brukes overfor belastningssykdommer og overfor de psykisk betingede sykdommer i indre organer (psykosomatiske sykdommer). Grunnlaget for avslapning er at det ved disse sykdommene foreligger en unormal spenning i musklene med smerter, ømhet og innskrenkede funksjoner. Smertene og ømheten øker tendensen til spenning, og dette forverrer igjen symptomene.

Årsaken til sykdommene kan være vanemessig feilaktig muskelbruk for eksempel ved gal sittestilling eller gal høyde på arbeidsbordet, men er ofte en nervøs angstspenning på grunn av konflikter, tilpasningsvansker, manglende trivsel ved arbeidet, overanstrengelse og lignende. Belastningssykdommene er årsak til mange tapte arbeidsdager i yrkeslivet, og også de øvrige psykosomatiske sykdommer er meget vanlige.

Avslapning går ut på å lære pasientene å bruke sine muskler uten unødig spenning; herunder er opplæring i riktig pusteteknikk viktig, fordi mange av disse pasientene spenner åndedrettsmusklene så pustingen blir hemmet. Ved siden av sykegymnastikk (avslapningsgymnastikk) brukes andre former for fysikalsk behandling som hjelpemidler. Kontroll og justering av arbeidsstillinger må inngå som ledd i behandlingen, og psykoterapi kan bli nødvendig ved mer utpreget angstspenning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg