Barneskjelettet har flere karakteristika som gir opphav til bruddtyper som er unike for barn. Behandling og prognose for disse er ulik fra for brudd hos voksne.

Barneskjelettet er i vekst. Vekstsonene (fysene) lukker seg i tenårene. Før den tid gir vekstsonene barneskjelettet evne til å remodellere seg i betydelig grad, slik at feilstillinger som hos voksne ville vært uakseptable, kan godtas hos barn. Samtidig er fysene sårbare i seg selv, ettersom de er svakere enn omkringliggende ben og ligamenter, spesielt rett før vekstspurten i puberteten. Dette medfører en risiko for vekstforstyrrelser som kan gi opphav til en økende feilstilling ved brudd som i utgangspunktet var akseptable.

Denne veksten gir både utfordringer og fordeler som man må ta hensyn til når man behandler brudd hos barn. Dersom brudd hos barn opereres, må vekstsonene tas hensyn til.

Spesielle barnebrudd

Greenstick fraktur
Greenstick fraktur i radius hos en 4-åring. Korteks (benbarken) er røket på strekkesiden, men er intakt på bøyesiden av bruddet.
Av .
  • Buckle(Torus)-frakturer. Metafysene hos barn består av mykt ben og tynnere korteks, som kan gi etter under kompresjon og forårsake den typiske buckle-frakturen. Dette unike barnebruddet er i utgangspunktet stabilt, og behandlingen er generelt kun smertelindring i noen uker.
  • Greenstick-frakturer. Det klassiske barnebruddet ses oftest i diafysen i lange rørknokler. Knokkelen gir etter på strekkesiden, der korteks ryker og åpner seg, mens det på kompresjonssiden danner seg en plastisk deformitet, men intakt korteks. Greenstick-frakturene må ofte settes på plass (reponeres) ettersom den ulike involveringen av korteks på strekke- og bøyesiden av bruddet skaper en instabilitet som fører til økende feilstilling.
  • Plastisk deformitet. Dersom en barneknokkel blir utsatt for stress i tensjon kan det oppstå mikrofrakturer langs hele knokkelen som fører til en deformitet som ikke kan reverseres. Dette er egentlig begynnelsen på en greenstick-fraktur, men dersom energien ikke er tilstrekkelig til å frakturere gjennom korteks får man en permanent deformitet uten synlig bruddlinje på røntgen. Bruddet har dårlig remodelleringsevne. Plastisk deformitet ses oftest i underarmsbena, radius og ulna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg