Beinhinnebetennelse er en betegnelse som i all hovedsak brukes om en belastningsskade hos idrettsutøvere av muskel- og senefestene i mediale nedre tredel av tibia. En ekte septisk beinhinnebetennelse, der beinhinnen (periost), bindevevshinnen som omkapsler knokkelen, blir infisert av mikroorgansismer (septisk periostitt) er meget uvanlig. Beinhinnebetennelsen er derfor nesten alltid aseptisk.

Faktaboks

Også kjent som

periostitt

Symptomer

Aseptisk beinhinnebetennelse er en av de vanligste overbelastningsskader hos idrettsutøvere, spesielt blant løpere, hoppere og alle som driver med hallidrett. Tilstanden kjennetegnes med murrende og brennende smerter på innsiden av nedre del av leggen under og etter trening. Dersom aktiviteten fortsetter kan man etter hvert få smerter også ved hvile. Beinhinnebetennelse kalles også pretibial periostitt, medialt tibialt stressyndrom eller medial traksjonsperiostitt.

Behandling

Førstevalget er å unngå belastningen som har forårsaket tilstanden. I begynnelsen kan avlastning være aktuelt, deretter alternativ trening, løping på mykt underlag eller aktiviteter uten løping og hopping, som sykling, svømming og roing. Fysioterapiveiledet opptrening kan være aktuelt.

Medikamentell behandling i form av NSAIDs er som regel ikke aktuelt, og sjeldent mer enn i en akuttfase. Kirurgi er noen ganger aktuelt i vanskelig behandlbare tilfeller.

Septisk beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse forårsaket av en mikroorganisme (bakterier) er meget sjeldent, og noe helt annet enn den idrettsrelaterte tilstanden. Septisk beinhinnebetennelse (infeksjon) kan være akutt eller kronisk. Akutt beinhinnebetennelse karakteriseres ved rød og varm hud, eventuelt samtidig redusert almenntilstand og feber. Bevegelse øker smertene sterkt. Beinhinnebetennelse kan skyldes et betent sår eller en infeksjon i en blodansamling under beinhinnen, oppstått ved slag eller spark. Men oftest skyldes det at en infeksjon i beinet griper over på beinhinnen. Behandles med antibiotika, eventuelt ved kirurgisk inngrep. Kronisk beinhinnebetennelse er nå sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg