Osteitt er betennelse i benvev, oftest forårsaket av infeksjon med mikroorganismer.

Faktaboks

Uttale
osteˈitt
Etymologi
av oste- og gresk -itis, ‘betennelse’
Også kjent som
ostitt

I dag brukes vanligvis osteitt om lokaliserte, mindre alvorlige bein-infeksjoner i kjever, for eksempel om betennelser rundt rotspisser der tannen er død, eller om ikke-infeksiøse betennelser og tilstander i for eksempel skallebeinet eller bekkenet. Hvis en infeksjon i benet rammer beinhinnen (periost), kalles tilstanden periostitt.

Osteomyelitt er en mer spredt infeksjon i benvevet der immunologiske prosesser og sirkulasjonsforstyrrelser gjør tilstanden mer alvorlig. Osteomyelitt brukes ofte som fellesbetegnelse på all betennelse i benvev, uansett lokalisering.

Infeksjonen kommer til benvevet via blodet (fra en infeksjon et annet sted i kroppen), gjennom et åpent sår (for eksempel ved et åpent brudd) eller ved spredning fra en infeksjon i underhuden (for eksempel panaritium) eller et nærliggende organ eller anatomisk område (for eksempel mastoiditt). En lang rekke mikroorganismer kan påvises (dyrkes) fra infeksjoner i ben og den vanligste er Staphylococcus aureus.

Symptomer

Symptomene er smerte og hevelse.

Behandling

Behandlingen er fjerning av eventuelt påvist årsak til infeksjonen og for øvrig langvarig, adekvat antibiotikabehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg